UA-49499200-1

Συνελήφθησαν τρία άτομα για αρχαιοκαπηλία στη Σπάρτη

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μία σημαντική περίπτωση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων, σημαντικής αξίας.

Ειδικότερα, τις μεσημβρινές ώρες της  23ης  Μαρτίου 2018 και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών.

Στην κατοχή αυτών και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο  άγαλμα της Θεάς Υγείας,  ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
  • δύο ανιχνευτές μετάλλων,
  • δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
  • δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • ένα σπρέυ πιπεριού,
  • οχτώ κινητά τηλέφωνα,
  • ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Τονίζεται, ότι  η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας παράδοσής, έχοντας εντάξει στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς με παγκόσμια αξία και διαχρονική  σημασία.

ΦΩΤΟ: Αρχείο

Check Also

Δ. Μονεμβασίας: Σύλληψη ατόμου για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη, χθες (11.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού …

G-EZ117CQG76