UA-49499200-1

Στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή» το Δημοτικό Σχολείο Αρεόπολης

13.4.2016_Στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή το Δημοτικό Σχολείο Αρεόπολης

Το μοναδικό Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή», το οποίο ευρίσκεται στο Μυστρά, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Αρεόπολης, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2016, στις 10:00 το πρωϊ.

Την ξενάγηση του σχολείου στο μουσείο είχε αναλάβει ο φωτογράφος – οπερατέρ Τάκης Κούρος .

Τα παιδιά κατενθουσιασμένα από το ταξίδι τους στο κόσμο των φωτογραφικών μηχανών έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

13.4.2016_Στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή το Δημοτικό Σχολείο Αρεόπολης_1

Λίγα λόγια για το Μουσείο
Το  Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή», εγκαινιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και ευρίσκεται στην ιστορική έδρα του Δήμου Σπάρτης, το Μυστρά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών, που δημιουργήθηκε από το πάθος του συλλέκτη Τάκη Αϊβαλή για τη φωτογραφία και την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.

Ο Παναγιώτης Αϊβαλής γεννήθηκε στο Μυστρά στις 10 Μαρτίου 1934 και αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στη Σπάρτη, φεύγει ως Αμερικανός υπήκοος για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο Harpur University στο Binghampton της Νέας Υόρκης.

Υπηρετεί στον αμερικάνικο στρατό με απόσπαση στην Γερμανία σε μονάδα κατευθυνομένων βλημάτων (Nike Ajax) της 7ης Στρατιάς. Στην Γερμανία ασχολείται σοβαρά, φωτογραφίζοντας για λογαριασμό του στρατού και αφού απολύεται, σπουδάζει στο New York Institute Of Photography και παίρνει το πτυχίο του με ειδικότητα στην διαφημιστική, τουριστική, εμπορική φωτογραφία και φωτογραφία μόδας.

Μετά την αποφοίτησή του, παραμένει στην Σχολή και διδάσκει για τρία συναπτά χρόνια. Το 1967 έρχεται πίσω στην Ελλάδα και εργάζεται για ένα χρόνο στην διαφημιστική εταιρεία «Γκρέκα» του Αρ. Σκυλίτση. Στη συνέχεια ανοίγει δικό του στούντιο και ασχολείται με τη φωτογραφία, φωτογραφίζοντας επί δεκαπέντε χρόνια, κατ’ αποκλειστικότητα για το εξαμηνιαίο περιοδικό μόδας «Modehellas» και επί δώδεκα χρόνια – επίσης κατ’ αποκλειστικότητα – για το εξαμηνιαίο περιοδικό «The shoe and leather goods export magazine».

Ιδρυτικό μέλος της ΕΦΕΔΗΦ (Ένωση Φωτογράφων Ελλάδος Δημιουργικής Φωτογραφίας) και μέλος του μουσείου της Kodak στη Νέα Υόρκη, αποκτά ως πελάτες του τις τράπεζες Εθνική, Ιονική και Λαϊκή με τις πολιτιστικές τους εκδόσεις, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και την Phillip Morris για την οποία φωτογραφίζει κατ’ αποκλειστικότητα διαφημιστικά των τσιγάρων Malboro για τις Aραβικές Χώρες και την Αφρική.

Το 1985 προσλαμβάνεται σαν Διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος της «Γραμμής Α.Ε.», η οποία εξέδιδε τότε τα περιοδικά ΕΝΑ, ΜΙΑ, TV-3, ΔΥΟ, ΤΕΤΑΡΤΟ και τις εφημερίδες «24 Ώρες» και «Καθημερινή». Όταν μετά από δύο χρόνια αποχωρεί από την “Γραμμή Α.Ε.”, συνεργάζεται με την εκδοτική εταιρεία  Τεγόπουλος-Μανιατέας και φωτογραφίζει τον Τόμο Νο 12 ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ  του «Νέου Παγκόσμιου Άτλαντα», την τρίτομη «Ελληνική Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια» κατ’ αποκλειστικότητα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1999) και όλα τα ελληνικά θέματα της πολύτομης εγκυκλοπαίδειας «Δομή».  Η τελευταία του εργασία ήταν το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό των 52 τόμων με τίτλο «Ελλάδα» των εκδόσεων «Δομή» , με ειδική προσφορά της εφημερίδας «Το Βήμα».  Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και αξιόλογης καριέρας του, λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις ατομικές, ομαδικές και διεθνείς αποσπώντας ανάλογες διακρίσεις.

Την άνοιξη του 1999 ο εκπρόσωπος των βραβείων Guinness στην Ελλάδα, έχοντας δει παλιό δημοσίευμα περιοδικού αφιερωμένο σ’ εκείνον, του ανακοινώνει την δυνατότητα του να διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο. Έτσι, το 2001, γίνεται κάτοχος του Βραβείου Guinness για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών παγκοσμίως, που αποτελείται από περίπου 1.000 μηχανές. Το 2006 συγγράφει και εκδίδει το φωτογραφικό – ιστορικό λεύκωμα «Μυστράς: Ταξίδι στο χρόνο», μέσω του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων», το οποίο τυγχάνει πολύ καλής ανταπόκρισης με αξιολογότατα σχόλια.

Με πληροφορίες από: fotografizontasmagazine.blogspot.gr
ΦΩΤΟ: Photoreporter.gr

Check Also

Κάστρο Μονεμβασίας: 11 προσλήψεις από την ΕΦΑΛΑΚ για το επιθαλάσσιο τείχος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ανακοίνωσε νέες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη, συνολικά 11 θέσεων, οι οποίες αφορούν …

G-EZ117CQG76