UA-49499200-1

Στιγμές Ιστορίας στην έκθεση «Ιωαννιτών Μεταβάσεις»

20.2.2015_Στιγμές Ιστορίας στην έκθεση «Ιωαννιτών Μεταβάσεις»
To Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Το ξίφος τού Εσάτ Πασά, το οποίο κατά την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, παραδόθηκε από τον Σουλτάνο στον αρχιστράτηγο και διάδοχο Κωνσταντίνο στις 8 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου, καθώς και σπάνια λάφυρα, στρατιωτικά ενθυμήματα και αυθεντικά προσωπικά είδη, όπως το ξιφίδιο του Απόστολου Αρσάκη, εκτίθενται από χθες το βράδυ, στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου.

Η ξεχωριστή περιοδική έκθεση με τίτλο «Ιωαννιτών Μεταβάσεις», που αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους, γίνεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, για την 102η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, και οργανώνεται με πρωτοβουλία του δήμου και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκθέματα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Στο Βυζαντινό Μουσείο, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά «τα πολύτιμα των συλλογών» του δήμου Ιωαννιτών, που φυλάσσονται όλα αυτά τα χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένη θυρίδα. «Το καραβάκι», μια μικρογραφία της τούρκικης ναυαρχίδας «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», που έχει φιλοτεχνηθεί από χρυσό και διαμάντια, καθώς και το «ζάρφι», που είναι μία θήκη μέσα στην οποία τοποθετούσαν το πορσελάνινο ή γυάλινο σκεύος του καφέ, η οποία είναι διακοσμημένη με διαμάντια και ρουμπίνια.

20.2.2015_Στιγμές Ιστορίας στην έκθεση «Ιωαννιτών Μεταβάσεις»_1
To «καραβάκι» και το «ζάρφι», και τα δύο δωρεά της Ελένης Ζωγράφου στο Δήμο Ιωαννιτών.

Τα δύο αυτά πολύτιμα αντικείμενα είναι δωρεά της Ελένης Ζωγράφου στον δήμο. Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, εκτίθενται «τα Φυλαχτά της Μνήμης». Πρόκειται για κειμήλια από την εποχή της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, Συλλογές του δήμου και πολιτών που ξεδιπλώνουν πτυχές της ιστορικής μνήμης αναφορικά με τους Βαλκανικούς Πολέμους και την 21η Φεβρουαρίου 1913.

20.2.2015_Στιγμές Ιστορίας στην έκθεση «Ιωαννιτών Μεταβάσεις»_
Το ξίφος του Εσάτ Πασά.

Ξεχωριστό έκθεμα, είναι το ξίφος του Εσάτ Πασά, που εκτίθεται για πρώτη φορά, συμβολίζοντας το τέλος της Οθωμανικής Κυριαρχίας και την παράδοση της πόλης. Το ξίφος αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, καθώς ο παππούς του διετέλεσε υπασπιστής του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και το παραχώρησε στην περιοδική έκθεση. Παράλληλα, εκτίθενται σπάνια λάφυρα, στρατιωτικά ενθυμήματα και αυθεντικά προσωπικά είδη, όπως το ξιφίδιο του Απόστολου Αρσάκη, που αποκτήθηκε πρόσφατα από το συλλέκτη Φώτη Ραπακούση. Επίσης, ξεχωρίζουν οι λιθογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Χριστίδη με θέμα τους Βαλκανικούς πολέμους και ειδικά την πόλη των Ιωαννίνων.

Στο Φετιχιέ Τζαμί, εκτίθενται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως σημείο παράλληλης αναφοράς, επιλογές από τα άγνωστα «Οθωμανικά τεκμήρια της Συλλογής Χρήστου Νικολάου», που συμπληρώνουν την εικόνα των «Μεταβάσεων», με αντικείμενα από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία για τέσσερις αιώνες κυριαρχούσε στα Βαλκάνια, την Ήπειρο και τα Ιωάννινα. Η έκθεση υπενθυμίζει την κατάρρευση των Οθωμανών και τη νέα εποχή των ευρωπαϊκών κρατών, που ανέτειλε και για τα Ιωάννινα.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76