UA-49499200-1

Πρόγραμμα «προβλέπει» τα αρχαιολογικά ευρήματα σε χώρους οικοδομής

5.2.2015_Πρόγραμμα «προβλέπει» τα αρχαιολογικά ευρήματα σε χώρους οικοδομής

Ο εντοπισμός αρχαιολογικών ευρημάτων σε χώρους όπου λαμβάνουν χώρα οικοδομικές εργασίες αποτελεί έναν πολύ παλιό «πονοκέφαλο» στον χώρο της οικοδομής, ο οποίος είναι αρκετά συχνός σε περιπτώσεις χωρών με μεγάλη ιστορία/ ιστορική παράδοση, με αποτέλεσμα οι χώροι όπου γίνονται οι εργασίες να χρησιμοποιούνται για αιώνες, ακόμα και χιλιετίες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται η βρετανική startup Democrata, που βοηθά τις εταιρείες οικοδομής να «μαντεύουν» τι υπάρχει στο έδαφος πριν αρχίσουν τις εργασίες, μέσω της χρήσης προγνωστικών αλγορίθμων. Το εν λόγω πρόγραμμα χαρτογραφεί πού μπορεί να υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγγλία και την Ουαλία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τις οικοδομικές εταιρείες να γλιτώσουν χρήματα και χρόνο. «Είναι ένα δαπανηρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από τη στιγμή που αρχίσει να σκάβει κανείς» σημειώνει ο Τζεφ Ρόμπερτς, διευθύνων σύμβουλος της Democrata.

Τα αρχαιολογικά έξοδα (υπό τη μορφή σχετικών αρχαιολογικών υπηρεσιών) αντιστοιχούν στο 1-3% του συνολικού κόστους κατασκευής. «Θέλαμε να φέρουμε το data science ως επιπρόσθετο εργαλείο, έτσι ώστε οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία να μπορούν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να βρεθεί» σημειώνει ο Ρόμπερτς.

Η Democrata έχει αξιοποιήσει έγγραφα από υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την καταγραφή των δασικών εκτάσεων, το κτηματολόγιο, την πολιτιστική κληρονομιά κτλ για να αποκτηθεί μια ιδέα σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνταν οι εκτάσεις στο παρελθόν, καθώς και υλικό από αδημοσίευτες αναφορές οικοδομικών εταιρειών. Με τη βοήθεια ενός υπερυπολογιστή, ανέπτυξαν μοντέλα που μπορούν να υποδείξουν πού μπορεί να κρύβονται αρχαιολογικοί θησαυροί, για παράδειγμα σε χώρους που βρίσκονται κοντά σε νερό, ορυχεία ή σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Άλλοι παράγοντες όπως η τοπική γεωλογία, η χλωρίδα και η πανίδα εξετάζονται επίσης.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76