UA-49499200-1

Πέντε χρόνια νεώτεροι δείχνουν όσοι ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής

11.6.2014_Πέντε χρόνια νεώτεροι δείχνουν όσοι ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωήςΟ υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει καλή διατροφή και τακτική άσκηση, όπως η γιόγκα, αναστρέφει την κυτταρική γήρανση και παρατείνει τη νεότητα.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι μελέτησαν τις μεταβολές που πραγματοποιούνται στα τελομερή, δηλαδή τις δομές που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και καθορίζουν την εξέλιξη της γήρανσης.

Η πιλοτική μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ανδρών που έπασχαν από μη επιθετικό καρκίνο του προστάτη και είχαν επιλέξει να μην ακολουθήσουν κάποια συμβατική θεραπεία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με ήπια άσκηση, διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκες τροφές, αλλά και σωστή διαχείριση του άγχους με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων ή και διαλογισμού, παρουσίαζαν καλύτερη συνολική εικόνα και έδειχναν νεότεροι κατά πέντε χρόνια, αφού τα τελομερή δεν έχαναν το μήκος τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν και για τις γυναίκες, καθώς τα τελομερή προστατεύουν το DNA στο εσωτερικό των χρωμοσωμάτων από την καταστροφή.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων χάνουν το μήκος τους, γεγονός που επιταχύνει τη γήρανση.

Η απώλεια του μήκους των τελομερών έχει συνδεθεί σε παλαιότερες μελέτες και με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, καθώς επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με την καρδιακή υγεία, όπως η παχυσαρκία, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου και αγγειακή άνοια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76