UA-49499200-1

«Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα»

5.4.2016_Αντρέι Μακίν

Ο Αντρέι Μακίν εγκαινιάζει το νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα»

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 7 το απόγευμα θα δώσει ομιλία μεθέμα «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος». Η διοργάνωση ανήκει στο ΓαλλικόΙνστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Megaron Plus.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρί-Κριστίν Βαντόρν (Marie-Christine Vandoorne), πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.  Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο γαλλόφωνος Ρώσος πεζογράφος Αντρέι Μακίν γεννήθηκε το 1957 στο Κρασνογιάρσκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στη Σιβηρία, και μεγάλωσε στην Πένζα, επαρχιακή πόλη της Ομοσπονδιακής Περιοχής του Βόλγα. Από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με τη γαλλική γλώσσα και άρχισε να γράφει ποιήματα στα γαλλικά και στα ρωσικά. Το 1987 έφυγε για τη Γαλλία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής εκπαιδευτικών και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί. Του δόθηκε πολιτικό άσυλο και ο ίδιος επέλεξε να γράφει πλέον μόνο στα γαλλικά. Ωστόσο, αρχικά, χρειάστηκε να παρουσιάσει τα έργα του ως μεταφράσεις από τα ρωσικά, καθώς
αντιμετώπισε τη δυσπιστία των εκδοτών για το αν μπορούσε να γράψει τόσο καλά σε μια δεύτερη γλώσσα. Τα πρώτα δύο του μυθιστορήματα δεν γνώρισαν καμιά επιτυχία και πέρασε αρκετός καιρός ώσπου να βρει εκδότη για το βιβλίο του Η κληρονομιά, το οποίο εκδόθηκε εντέλει στη Γαλλία το 1995 και κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ και το βραβείο Μεντισίς. Έκτοτε έγραψε πολλά βιβλία και μεταφράστηκε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Πρόσφατα εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του: Η κληρονομιά (1997), Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη (2002), Η κόρη του ήρωα
(2002), Το αμάρτημα της Όλγας Αρμπελίνα (2002), Η γυναίκα που περίμενε (2004), Η μουσική μιας ζωής (2004), Η ανθρώπινη αγάπη (2008).

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του Η ζωή ενός άγνωστου άντρα (μετ. Αγγελική Σιγούρου). Σ’ αυτό το πυκνό και επιβλητικό βιβλίο, ο Μακίν ξαναζωντανεύει το πεπρωμένο της πατρίδας του, μακριά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν την οδυνηρή ανάδυση της «νέας Ρωσίας». Οι ήρωές του επιβεβαιώνουν μέσα από τις πράξεις τους την ορθότητα των λόγων του Ντοστογιέφσκι για την ομορφιά που καλείται να σώσει τον κόσμο. Η ομιλία του Αντρέι Μακίν θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Έναρξη διανομής δελτίων στις 17.30′.

Το βιβλίο
Η αναχώρηση του ήρωα για την Αγία Πετρούπολη αναγγέλλει ένα από κείνα τα μυστηριώδη ταξίδια όπου αναζητάμε όχι ν’ αλλάξουμε χώρα αλλά ζωή. Ο Σούτοφ, συγγραφέας και πρώην αντικομφορμιστής, ελπίζει να ξεφύγει έτσι από τον αδιέξοδο δεσμό του με τη Λέα, να νιώσει πάλι τη φλόγα των νεανικών του ιδανικών και, κυρίως, να ξαναβρεί τη γυναίκα που αγαπούσε τριάντα χρόνια πριν. Η φυγή του θα τον οδηγήσει σε μια Ρωσία άγνωστη, όπου, αγανακτισμένος, κατάπληκτος και αναγκασμένος να προσπαθεί να κατανοήσει την καινούργια πραγματικότητα, μέσα από τη γνωριμία του με έναν άγνωστο άντρα και τις αφηγήσεις του (συγκλονιστικές οι περιγραφές της πολιορκίας του Λένινγκραντ), θ’ ανακαλύψει το πρότυπο ενός έρωτα που θ’ αποκαλυφθεί ως ο αληθινός προορισμός του ταξιδιού του.

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76