UA-49499200-1

Οίκος Lazard: Διαγραφή 100 δις από το ελληνικό χρέος

13.2.2015_Οίκος Lazard - Διαγραφή 100 δις από το ελληνικό χρέος

Ακόμη και τώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον βάλει στην άκρη το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να προωθήσει τη συμφωνία για στροφή των πολιτικών λιτότητας σε ένα απαγορευτικό πλαίσιο συσχετισμών, συνεχίζουν φωνές στην Ευρώπη να μιλούν για επιτακτική ανάγκη διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους.

Ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής του οίκου Lazard, τονίζει ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να συνεχίσει με ένα χρέος που αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Κάνει λόγο για ανάγκη διαγραφής έως και 100δις από το ελληνικό χρέος, δηλαδή περίπου το 1/3. Βέβαια αυτό το χρέος σχεδόν δεκαπλασιάστηκε τα χρόνια του μνημονίου, συνεπώς ο επικεφαλής του Lazard δεν αποφεύγει να κάνει σκληρή κριτική και να δηλώσει ότι «Η τρόικα τα έκανε όλα λάθος» και συμπληρώνει: «Η τρόικα που επέβαλε λιτότητα στην Ελλάδα έκανε εντελώς λάθος και έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας στον τοίχο».

Ο οίκος Lazard, όχι τυχαία συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, ως σύμβουλος σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οικονομολόγοι, από όλους τους ιδεολογικούς χώρους πλέον, αποδέχονται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μέσα από την ακραία ύφεση, αναπαράγει το χρέος με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που το μειώνει. Τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοιες πολιτικές ακολουθούνται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο κ. Πιγκάς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι εσφαλμένες και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν τοίχο, ενώ μπορεί ακόμη να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν τοίχο».

Κωνσταντίνος Μπαλτάς

 

Πηγή: rizopoulospost.com

Check Also

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση οίνου στη Βερόνα της Ιταλίας

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων …

G-EZ117CQG76