UA-49499200-1

Ντοκιμαντέρ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τον γαλαζόπτερο τόνο

10.2.2015_Ντοκιμαντέρ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τον γαλαζόπτερο τόνο
Το ντοκιμαντέρ ρίχνει άπλετο φως, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και συγκλονιστικά στοιχεία, στο πώς και το γιατί η κονσέρβα τόνου που υπάρχει σε κάθε σούπερ μάρκετ σύντομα ίσως αποτελεί παρελθόν.

Η υπεραλίευση και η απειλή προς εξαφάνιση του γαλαζόπτερου τόνου όταν αυτός καταφθάνει για αναπαραγωγή στη Μεσόγειο είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Last Catch», το οποίο θα προβληθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναό.

Από τους μεγαλύτερους εχθρούς του είναι ο άνθρωπος

Κάθε καλοκαίρι, ο γαλαζόπτερος τόνος μεταναστεύει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο για να αναπαραχθεί, πραγματοποιώντας τεράστια δρομολόγια: από τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου βρίσκεται κυρίως για αναζήτηση τροφής, ταξιδεύει στη Μεσόγειο για την ωοτοκία του. Από τους μεγαλύτερους εχθρούς του είναι ο άνθρωπος, ο οποίος αποδεκατίζει τα κοπάδια τόνου, διακόπτοντας βίαια τη διαδικασία της αναπαραγωγής και την ανανέωση της τροφικής αλυσίδας.

Η παράνομη και καταστροφική αλιεία είναι ανεξέλεγκτη σε κάθε σημείο των θαλασσών μας. Η κατάσταση των πληθυσμών  στην Μεσόγειο είναι δραματική, και ήδη τα αλιευτικά αποθέματα γίνονται οριακά. Η αλιεία κινδυνεύει να καταλήξει μη βιώσιμη δραστηριότητα, και ταυτόχρονα οι θάλασσές μας αδειάζουν. Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο, που απειλεί τον άνθρωπο και το θαλάσσιο περιβάλλον μας;
Παρά τον κίνδυνο, η αλιεία του εξακολουθεί να επιτρέπεται
Αν και ο γαλαζόπτερος τόνος κινδυνεύει να εξαφανιστεί, λόγω κυρίως αυτής της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο, συνεχίζουμε να επιτρέπουμε την αλιεία του. Μεγάλο ποσοστό των ψαριών καταλήγει ως σούσι και σασίμι στην ιαπωνική αγορά. Το ντοκιμαντέρ ρίχνει άπλετο φως, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και συγκλονιστικά στοιχεία, στο πώς και το γιατί η κονσέρβα τόνου που υπάρχει σε κάθε σούπερ μάρκετ και θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξή της, σύντομα ίσως αποτελεί παρελθόν, όπως και πολλά άλλα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Πληροφορίες
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 – Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3398600. Κινηματογράφος «Δαναός»: Λεωφ. Κηφισίας 109 – Αθήνα, τηλ.: 210 6922655. Διοργάνωση – CineDoc.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76