UA-49499200-1

Εγχείρηση καταρράκτη σε γεράκι

9.10.2014_Εγχείρηση καταρράκτη σε γεράκιΈνα γεράκι στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών υποβλήθηκε σε εγχείρηση καταρράκτη και στα δύο μάτια του, σε μία καινοτόμο επέμβαση κατά την οποία του τοποθετήθηκαν νέοι συνθετικοί φακοί.

Το θηλυκό γεράκι με το όνομα Μπάνερ είναι τεσσάρων ετών και τα τελευταία δύο έτη είχε πρακτικά χάσει την όρασή του, με συνέπεια να μην έχει τη δυνατότητα να κυνηγήσει ή ακόμα και να πετάξει. Εξάλλου τα γεράκια βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στην όρασή τους για κάθε λειτουργία τους, ενώ δε διαθέτουν αίσθηση της όσφρησης.

Καταρράκτης λέγεται η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, ο οποίος είναι διαυγής και βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Μέσα από αυτόν περνάει το φως ώστε να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στην πίσω πλευρά του ματιού.

Στις αρχές της εβδομάδας η ιατρική ομάδα στα Επείγοντα Περιστατικά της κτηνιατρικής κλινικής Κάπιταλ στην πρωτεύουσα Κονκόρντ του Νιου Χάμσαϊρ κατάφερε να αφαιρέσει τους καταρράκτες μετά από επέμβαση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι νέοι φακοί έχουν διάμετρο έξι χιλιοστών και αποτελούν δωρεά του προμηθευτή οφθαλμολογικού εξοπλισμού I-Med με έδρα τον Καναδά, μιας και το επιστημονικό κέρδος από μία τέτοια καινοτόμο επέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για το σχεδιασμό τους εργάστηκαν δεκάδες άτομα στο Μοντρεάλ, την Καλιφόρνια, το Οχάιο, τη Γερμανία και το Άμπου Ντάμπι. Ο χειρουργός και ο κτηνίατρος οφθαλμίατρος που πραγματοποίησαν την εγχείρηση εργάστηκαν επίσης αφιλοκερδώς.

Η Μπάνερ θα χρειαστεί τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών σταγόνων στα μάτια της για διάστημα μερικών εβδομάδων, προκειμένου να αποφευχθούν ενοχλήσεις στο εσωτερικό των βλεφάρων της από τα ράμματα στους κερατοειδείς της.

Ο Τζιμ και η Νάνσυ Κόουαν, το ζευγάρι που είχε υπό τη φροντίδα του το γεράκι τα τελευταία χρόνια, ελπίζουν πως η επέμβαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο και θα βοηθήσει στο μέλλον και άλλα ζώα ή ακόμα και ανθρώπους.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76