UA-49499200-1

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: 400 χρόνια από τον θάνατό του

24.11.2014_Δομήνικος Θεοτοκόπουλος 400 χρόνια από τον θάνατό τουΜε την παρουσία του πρέσβη της Ισπανίας κ. Alfonso Lucini Mateo και του πληρεξούσιου υπουργού της ισπανικής πρεσβείας κ. Javier Triana Jiménez, ο τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει το απόγευμα της 24ης Νοεμβρίου στο κεντρικό κτήριο εκδήλωση, με την αφορμή των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614).

Ο μεγάλος ζωγράφος ξεκίνησε από την Κρήτη, πέρασε κάποιο διάστημα στην Ιταλία (Βενετία και Ρώμη) και κατέληξε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έγινε γνωστός ως El Greco (ο Έλληνας), δημιουργώντας από κάθε άποψη πλούσιο, σημαντικό και πρωτότυπο έργο, που τον κατέταξε στο πάνθεον των μεγάλων της ευρωπαϊκής τέχνης.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την ειδική στον Θεοτοκόπουλο Καθηγήτρια κα Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, με τη βοήθεια της επίκουρης Καθηγήτριας κας Ευθυμίας Μαυρομιχάλη, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, 17.00 – 21.00, στο αμφιθέατρο «Ά. Αργυριάδης» του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Περιλαμβάνει τρεις ομιλίες από ειδικούς: τον Ισπανό Καθηγητή κ. Fernando Marías του Πανεπιστημίου Autónoma της Μαδρίτης (με ταυτόχρονη μετάφραση), τον ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Χατζηνικολάου και την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδου.

Περιλαμβάνει, επίσης, ένα μουσικό πρόγραμμα με έργα του Κρητικού αναγεννησιακού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη (1518-1572), συντοπίτη και σύγχρονου του Θεοτοκόπουλου, ο οποίος επίσης σταδιοδρόμησε στη Δύση. Για πρώτη φορά το έργο των δύο μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών από την Κρήτη συνυπάρχει σε μια εκδήλωση. Το πρόγραμμα θα εκτελέσει το Μουσικό Σύνολο «ΠολυΦωνία», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νικολάου Κοτροκόη, ο οποίος έχει εμβαθύνει στον Λεονταρίτη. Την εκδήλωση υποστήριξε πρόθυμα και η ισπανική πρεσβεία.
Πρόκειται για τη μόνη εκδήλωση που οργάνωσε ελληνικό Πανεπιστήμιο στο έτος Γκρέκο, το οποίο εορτάζεται φέτος παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, με εκθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, διεθνή συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76