UA-49499200-1

Βραδυές κινηματογράφου στον κήπο της Eldridge στο Κάστρο Μονεμβασίας

Η Φωτογραφική Λέσχη Μονεμβασίας παρουσιάζει υπέροχες βραδυές κινηματογράφου στο κήπο του αρχοντικού της Ann Eldridge στο Κάστρο Μονεμβασίας. Γιά έκτη συνεχή χρονιά, κάτοικοι, επισκέπτες και  μέλη της Λέσχης, θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν νύχτες Αυγούστου γεμάτες από όμορφες και ιδιαίτερες ταινίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 

ΚΗΠΟΣ ELDRIDGE – ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

6 Αυγούστου 2014, ώρα 9.00 μ.μ.

Μονεμβασιά

Αστυνομική περιπέτεια του 1964 παραγωγής Α. Σωτήρχου , σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Σαρρή και μουσική Νίκου Μαμαγκάκη. Πρωταγωνιστούν ο Άλκης Γιαννακάς , η Ελένη Μάνου , η Αλεξάνδρα Λαδικού , η Δέσπω Διαμαντίδου , ο Νίκος Τσαχιρίδης , ο Δήμος Σταρένιος κ.α. Η ταινία έκοψε 56.345 εισιτήρια και ήρθε 70η από τις 93 ταινίες της χρονιάς.

Υπόθεση : Ένας πληρωμένος δολοφόνος που έρχεται στη Μονεμβασιά για να σκοτώσει μια γυναίκα , ερωτεύεται το θύμα του…

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1964.

4.8.2014_Μονεμβασία 1964_1 4.8.2014_Μονεμβασία 1964_2

13 Αυγούστου 2014, ώρα 9:00 μμ

Zorba the Greek (Αλέξης Ζορμπάς)

Η ταινία Zorba the Greek (Αλέξης Ζορμπάς) είναι αμερικανική ταινία της δεκαετίας του 1960, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν ΜπέιτςΕιρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Τη μουσική της ταινίας την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι. Οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη

Προϊστορία της ταινίας

Οι πρώτοι που είχαν τη σύλληψη να γυριστεί ταινία το βιβλίο του Καζαντζάκη ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου Φρέντρικ Μαρτς (Fredric March) και η σύζυγός του-επίσης ηθοποιός- Φλόρανς Έλντριτζ (Florence Eldridge): κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Ελλάδα το 1953 είπαν σε δημοσιογράφους πως είχαν προτείνει στον Ελία Καζάν να γυρίσουν μια ταινία βασιζόμενη στον Καζαντζακικό Ζορμπά. Το 1954 φημολογείται πως θα γυριστεί ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950′ ο Ζυλ Ντασέν επιχείρησε να σκηνοθετήσει ανεπιτυχώς το βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Σοβιετικό ηθοποιό Νικολάι Τσερκάσοφ

4.8.2014-Zorba the Greek_1 4.8.2014_Zorba the Greek_2

20 Αύγ 2014,ώρα 9:00 μμ

Γάμος…αλλά Ελληνικά

Ο Γάμος…αλλά Ελληνικά (My Big Fat Greek Wedding) είναι ταινία αμερικανικής παραγωγής με πρωταγωνίστρια την Νία Βάρνταλος, σε σκηνοθεσία Joel Zwick και Μουσική Alexander Janko. Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Απριλίου 2002 ενώ στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου 2002.

Πλοκή/Υπόθεση

Η Τούλα (Νία Βάρνταλος) έχει γονείς Έλληνες και ζει με την οικογένεια της,Πορτοκάλος στις Η.Π.Α.. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι το μέλλον της Τούλα, που στα 30 της χρόνια, παραμένει ανύπαντρη. Οι Πορτοκάλος διατηρούν Ελληνικό εστιατόριο ονόματι «Dancing Zorbas» όπου δουλεύει και η Τούλα, , μέχρι που αποφασίζει να πάρει μαθήματα computer για να βοηθήσει τη θεία της στο ταξιδιωτικό της γραφείο. Μαζί με άλλους συγγενείς κρατάνε τα ελληνικά έθιμα κι έτσι θέλουν η Τούλα να παντρευτεί έναν Έλληνα. Η Τούλα από μικρή δεν ήταν τόσο εμφανίσιμη. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για τον εαυτό της και μεταμορφώθηκε σε όμορφη. Πριν την αλλαγή της βρίσκει έναν Αμερικανό, τον Ίαν τον οποίο ερωτεύεται, αλλά οι γονείς της δεν τον θέλουν…Η σχέση τους προχωράει ιδανικά και ο Ίαν πολύ σύντομα της ζητάει να τον παντρευτεί. Τι θα συμβεί όμως με τους γονείς της Τούλα. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου χαρούμενοι. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος γαμπρός τους προτεστάντες και χορτοφάγος και κυρίως… δεν είναι Έλληνας! Το ζευγάρι (και ιδίως ο Ίαν) θα υποστεί τις απίστευτες δοκιμασίες, μέχρι να πάρει την ευχή της ελληνικής οικογένειας και να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο.

4.8.2014_My  big fat Greek_1 4.8.2014_My big fat Greek_2

Απόδοση και κριτικές

Η ταινία έγινε απρόσμενη επιτυχία και κέρδισε σταθερή δημοφιλία μετά την περιορισμένη διανομή της. Παρότι δεν έφτασε στην πρώτη θέση και όντας ανεξάρτητη παραγωγή με κόστος 5 εκατομμύρια δολάρια, έκανε παγκόσμιο τζίρο $368,7 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με το Echo Bridge Entertainment μια από τις κορυφαίες ρομαντικές ταινίες του 21ου αιώνα. Ήταν η πέμπτη ταινία με τα υψηλότερα κέρδη το 2002 στις ΗΠΑ, με $241.438.208 δολάρια, και η πιο κερδοφόρα ρομαντική κωμωδία στην ιστορία.

Η ταινία γενικά έλαβε θετικές κριτικές. Με βάση 121 κριτικές που σύλλεξε το Rotten Tomatoes, η ταινία είχε συνολική αποδοχή από τους κριτικούς 75%, με μέση αξιολόγηση 6.7/10. Σε σύγκριση το Metacritic, που αποδίδει μια κανονικοποιημένη αξιολόγηση από 100 κύριες κριτικές mainstream κριτικών, υπολόγισε ένα μέσο όρο 62, με βάση 29 κριτικές, κάτι που θεωρείται “γενικά ευνοϊκές κριτικές”.

Πρωταγωνιστές

Λίγα λόγια για την Φωτογραφική Λέσχη Μονεμβασίας

Η Φωτογραφική Λέσχη Μονεμβασίας ιδρύθηκε το 2006, από την αγάπη πέντε ανθρώπων που ήθελαν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες του χθες μέσα από την συλλογή φωτογραφικού υλικού. Από ανθρώπους που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό στην φυσιογνωμία του Κάστρου. Το υλικό το οποίο έχει συγκεντρωθεί περιλαμβάνει φωτογραφίες από σημαντικές εκδηλώσεις και οικογενειακές γιορτές της παλιάς πόλης. Η Λέσχη έχει πραγματοποιήσει δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις φωτογραφιών. Η πρώτη με τίτλο «Στιγμές της Ζωής» έγινε το 2009 και η δεύτερη το 2011 με πορτρέτα κατοίκων του Κάστρου. Τέλος κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται φεστιβάλ κινηματογράφου με ιδιαίτερα ποιοτικές ταινίες.

Μιλώντας στο staging.www.staging.monemvasianews.gr η Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης κ. Ann Eldridge δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αξιόλογου αρχείου φωτογραφιών που αφορούν την ζωή της Μονεμβασίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου. Μέσα από εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες ευελπιστούμε να ενισχύσουμε την τοπική κοινότητα και να προσελκύσουμε όχι μόνο το τοπικό ενδιαφέρον αλλά και την ακαδημαϊκή, εθνική και διεθνή προσοχή».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φωτογραφικής Λέσχης αποτελείται από τους:

Ann Eldridge, Πρόεδρος (ann-eldridge@hotmail.com – 27320 61974 / 0044 7775903544)

Byron Βέρα, Αντιπρόεδρο (verasb@otenet.gr – 27320 61189)

Σοφία Gollek, Γραμματέας και Μεταφραστής (sophiagollek@yahoo.gr – 27320 68209)

Ευγενία Γρηγοράκη, Φωτογραφικός Σύμβουλος (malvazia@otenet.gr – 27320 61285)

Γιάννα Κόκκαλη, Δημόσιες Σχέσεις (giannakokkali@yahoo.gr – 27320 61881)

Isabelle Sonnard, Προώθηση (isonnard@googlemail.com – 27320 61772)

Δρ Στέλλα Χρυσοχούς, Ακαδημαϊκός (s.chrysochou@gmail.com – 6936 521470)

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76