UA-49499200-1

Βενεζουέλα: Αστυνομία στα σούπερ μάρκετ – Ψώνια μόνον δύο ημέρες την εβδομάδα

14.1.2015_Βενεζουέλα αστυνομία στα σούπερ μάρκετ - Ψώνια μόνον δύο ημέρες την εβδομάδαΜόνον δύο ημέρες την εβδομάδα επιτρέπεται πλέον να ψωνίζουν οι πολίτες στη Βενεζουέλα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ, μετά από σχετική ντιρεκτίβα του προέδρου της χώρας, Νίκολας Μαδούρο.

Οι αρχές της χώρας προέκριναν αυτόν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ουρές τις οποίες έχουν προκαλέσει οι ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ η αστυνομία έχει αναλάβει τον έλεγχο της ροής των πελατών.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο Αλεχάντρο Μιλάνο, συντονιστής της Επιτροπής Σίτισης της λατινοαμερικανικής χώρας.

Χιλιάδες πολίτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η έλλειψη συναλλάγματος έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα που αρχίζουν από τη ζάχαρη και φθάνουν έως τα σαμπουάν.

Η απόφαση για ανάπτυξη των δυνάμεων τήρησης της τάξης στα σούπερ μάρκετ ανήκει στην υπουργό Εσωτερικών Κάρμεν Μελέντεζ.

«Ελέγξαμε το λαθρεμπόριο»

«Ταυτότητα για την αγορά φαγητού; Μάλλον θα πρέπει να πεινάω μέχρι την Παρασκευή», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg 32χρονος ηλεκτρολόγος ονόματι Χοσέ Γκόμεζ, στον οποίο δεν επετράπη να ψωνίσει σε κρατικό παντοπωλείο στο κεντρικό Καράκας.

Η αστυνομία έδιωξε εκατοντάδες πολίτες με βάση ένα νέο σύστημα που ελέγχει μέσω του αριθμού ταυτότητάς τους πότε ψώνισαν για τελευταία φορά.

Η υπηρεσία μετανάστευσης SAIME ελέγχει επίσης τα έγγραφα αλλοδαπών, για να επιβεβαιώσει την νομιμότητα της διαμονής τους στη χώρα.

«Το λαθρεμπόριο και οι ουρές τελείωσαν», δήλωσε ωστόσο ο κ. Μιλάνο.

«Να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας»

Η κυβέρνηση, δια στόματος του προέδρου κ. Μαδούρο, διαδόχου του Ούγο Τσάβες στην εξουσία, παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα αποθεμάτων για σειρά προϊόντων, ωστόσο αποδίδει την «στενότητα» συναλλάγματος σε πολιτικό πόλεμο που έχεις ως στόχο να πλήξει τη σοσιαλιστική της κυβέρνηση.

Οι ουρές ωστόσο μετακόμισαν έξω από μικρότερα παντοπωλεία και οπωροπωλεία, όπου η πρόσβαση είναι ακόμη ελεύθερη.

Ο – δύο φορές – υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας, Ενρίκε Καπρίλες, επέκρινε με δήλωσή του την κυβέρνηση για τις ελλείψεις και τις ουρές.

«Ήλθε η ώρα οι άνθρωποι να ξυπνήσουν ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους», ανέφερε ο κ. Καπρίλες. «Είναι η ώρα να εκφράσουμε την αγανάκτηση που νιώθουμε και η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να μας σταματήσει», κατέληξε.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76