UA-49499200-1

Ασφαλιστικό χαράτσι από 26,9% για κάθε παράλληλη απασχόληση

Ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 26,9% θα πρέπει να καταβάλλονται από 1/1/2017 επί του εισοδήματος που προκύπτει από παράλληλη απασχόληση. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση την οποία υπέγραψε την Παρασκευή κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Κατσαγάνη στο capital. gr με άλλα λόγια, εφεξής, για κάθε εισόδημα το οποίο προέρχεται από παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα θα επιβάλλονται -χωρίς καμία ασφαλιστική απαλλαγή- ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τις έως τώρα εφαρμοστικές εγκυκλίους, θα ξεκινάνε από το 26,9% και θα φτάνουν ακόμα και το 46%.

Για παράδειγμα εάν ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ασκεί παράλληλα μία δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας, (πχ μέτοχος σε μία εμπορική εταιρεία) θα πρέπει να καταβάλλει υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές, όχι μόνο για τις αποδοχές του από τη μισθωτή εργασία, αλλά και για το εισόδημα το οποίο απολαμβάνει ως μέτοχος της εν λόγω εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική εγκύκλιος προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως εάν υπήχθησαν στην κοινωνική ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι), εφόσον ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, καταβάλλουν από 1/1/2017 τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια ασφάλισή τους, για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα που ασκούν.

Οι εισφορές αυτές ξεκινάνε από 26,9% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μία μόνη απασχόληση και φτάνουν ακόμα και το 46% (πχ για τους μισθωτούς μηχανικούς). Για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΕΤΑΑ αντίστοιχα, προβλέπεται κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος ίσο με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σήμερα το κατώτατο όριο διαμορφώνεται σε €586,08). Ως ανώτατο όριο καθορίζεται αυτό των εμμίσθων ασφαλισμένων (δηλαδή το ποσό των €5.860,80).

Σε περίπτωση άσκησης περισσότερων της μίας επαγγελματικής δραστηριότητας, για τις οποίες θα προέκυπτε υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΕΤΑΑ, ακόμη και εάν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης λόγω ιδιότητας (υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λόγω εγγραφής στο ΤΕΕ χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας), μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.

Προβλέπεται ότι τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, καταβάλλουν εισφορά ως μισθωτοί, η οποία υπολογίζεται επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή.

Προβλέπεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία, ως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Πρόσωπα που ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα (μισθωτή εργασία και αυτοαπασχόληση), για τις οποίες όμως μέχρι 31/12/2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής σε έναν μόνο φορέα κύριας ασφάλισης, θα πρέπει από 1/1/2017 να καταβάλλουν :

α) εισφορά βάσει του άρθρου 38 του ν.4387/2016 για το εισόδημα που προέρχεται από την παροχή εξαρτημένης εργασίας (σ.σ. ως μισθωτοί). Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές τουλάχιστον 27,1% (επί των αποδοχών τους) για κύρια σύνταξη και υγιεινομική περίθαλψη.

β) εισφορά βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (σ.σ. ως ελεύθεροι επαγγελματίες ) για τυχόν υπάρχον εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλλουν μόνοι τους εισφορά 26,9% (για κύρια σύνταξη –υγειονομική περίθαλψη) επί του εισοδήματος που απέκτησαν από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Πηγή: portal.tee.gr

 

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76