UA-49499200-1

Αμφίπολη: Δεύτερο μνημείο εικάζεται πως υπάρχει στον λόφο Καστά

24-11-2016_amfipoli

Ένα δεύτερο μνημείο, μικρότερο από αυτό που ήδη έχει βρεθεί στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, εικάζεται ότι υπάρχει δυτικά, σε βάθος περίπου δύο μέτρων, όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση, που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

Σε διάλεξη που διοργάνωσε χθες το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, σε ομιλία του, με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου, που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.

«Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (από αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Καθηγητής. Συμπλήρωσε, δε, ότι, στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με τη γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι, δηλαδή, στη βορειοανατολική του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».

«Η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014, και το Πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα, που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης, και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους, για να το συνεχίσουμε. Επιπλέον, έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα, που βρέθηκε στα θεμέλια, και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν – πλην 30, π.Χ.» ανέφερε ο κ. Τσόκας.

24-11-2016_amfipoli_1

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η οποία έχει αποδώσει καινοτόμες προσεγγίσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα, όπως είναι ο εντοπισμός ταφικών μνημείων στο εσωτερικό τύμβων. Το θέμα αυτό, το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε σημαντική πρόκληση, έχει επιλυθεί αποτελεσματικά με μεθόδους του εν λόγω εργαστηρίου. Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε, λόγω μεγέθους, η απεικόνιση του εσωτερικού του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, στα τέλη του 2014.

Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι γεωφυσικής διασκόπησης εφαρμόζονται στην εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων περίπου από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην αρχαιολογική έρευνα σημαντικά στοιχεία, όπως είναι πλήρεις κατόψεις των θαμμένων οικοδομικών λειψάνων ή τρισδιάστατες απεικονίσεις των αρχαίων δομών. Οι εν λόγω μέθοδοι ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος, ενώ, συνήθως, εφαρμόζονται σε σχετικά μεγάλες εκτάσεις.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76