UA-49499200-1

Αλτσχάιμερ: Ο υγιεινός τρόπος ζωής σώζει – Νέα διάγνωση από τα μάτια

18.7.2014_Αλτσχάιμερ ο υγιεινός τρόπος ζωής σώζει νέα διάγνωση από τα μάτιαΗ εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι “υποψήφιοι” ασθενείς υιοθετούσαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, υποστηρίζει μια νέα βρετανοαμερικανική μελέτη.

Τα στοιχεία για τη εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου είναι τουλάχιστον ανησυχητικά καθώς μέχρι το 2050 αναμένεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2007- ότι θα έχουν νοσήσει 106 εκατ. άνθρωποι έναντι 30 εκατομμυρίων το 2010.

Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ είναι τόσο βιολογικοί-γονιδιακοί όσο και κοινωνικοί, όπως η τεχνητή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατά συνέπεια η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

—Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από την Κάρολ Μπρέιν, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εστιάζει σε επτά παράγοντες κινδύνου που έχουν αποδεδειγμένη σχέση με τη νόσο.

Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής: ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία που εκδηλώνονται στη μέση ηλικία, η απουσία σωματικής άσκησης, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και το χαμηλό επίπεδο παιδείας.

Ο περιορισμός του αντικτύπου καθενός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου κατά 10%, θα μείωνε την εξάπλωση του Αλτσχάιμερ κατά 8,5% ως το 2050, ποσοστό που μεταφράζεται σε εννέα εκατομμύρια κρούσματα της νόσου.

Συνολικά, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με σωματική άσκηση και καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα κατά το ένα τρίτο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην απουσία σωματικής άσκησης η οποία καθιστά τον οργανισμό ανενεργό και περισσότερο ευάλωτο στην εκδήλωση της εκφυλιστικής νόσου και η οποία αφορά σε ένα στα τρία άτομα σε Ευρώπη και Αμερική όπου διενεργήθηκε η μελέτη.

Επίσης, η μελέτη υπογραμμίζει ότι στο 20% των περιπτώσεων το μορφωτικό επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό, ενώ μία στις δέκα συνδεόταν με το κάπνισμα και την κατάθλιψη.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα μαθηματικό μοντέλο που αποτυπώνει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης ανάμεσα στους προαναφερθέντες παράγοντες και δεν τους εξετάζει μεμονωμένα όπως παλαιότερες έρευνες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση “The Lancet Neurology”.

“Παρόλο που δεν υπάρχει ένα μόνο μέσο για να αποφύγεις την άνοια, θα είμαστε ικανοί να μειώσουμε τον κίνδυνο να γίνουμε θύματά της όταν μεγαλώσουμε”, τονίζει η Μπρέιν σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

“Ξέρουμε πως πολλοί από τους παράγοντες αυτούς πολύ συχνά συνδέονται. Αν επιτεθούμε απλώς στην απουσία σωματικής άσκησης, για παράδειγμα, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα επίπεδα της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη και να αποφύγουμε την άνοια σε ορισμένα πρόσωπα, προσφέροντάς τους καλύτερη υγεία ως ηλικιωμένους — έτσι όλοι κερδίζουν”, προσθέτει.

—Νέο τεστ στα μάτια

Μία απλή εξέταση των ματιών μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ δύο δεκαετίες πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματά της, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μίας νέας μελέτης.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος φιλοδοξεί να καταστήσει εφικτήτην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μιας νόσου που αυτή τη στιγμή γίνεται αντιληπτή όταν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Η οφθαλμολογική εξέταση είναι η γνωστή βυθοσκόπηση, που ελέγχει το εσωτερικό του ματιού και ιδίως τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και τα αγγεία του που βρίσκονται στο πίσω μέρος του.

Οι εθελοντές της νέας μελέτης κατανάλωσαν κουρκουμίνη και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε βυθοσκόπηση.

Η κουρκουμίνη είναι η κίτρινη χρωστική του κάρυ και έχει την ιδιότητα να προκαλεί φθορισμό στις πλάκες της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο για να προκαλέσουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ίδιες πλάκες συσσωρεύονται επίσης στο πίσω μέρος του ματιού.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της νέας μελέτης, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο της Εταιρείας Alzheimer στην Κοπεγχάγη, υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα της βήτα-αμυλοειδούς στο μάτι αποτελούν ένδειξη των αντίστοιχων επιπέδων της στον εγκέφαλο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόγκεσαν Καναγκάσινγκαμ, από τoν Κοινοπολιτειακό Οργανισμό Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO) της Αυστραλίας (σ.σ. είναι η κυβερνητική εθνική υπηρεσία επιστημών), τα ευρήματα αυτά αφορούν τους πρώτους 40 από τους 200 εθελοντές που συμμετέχουν στη νέα μελέτη, ενώ τα συνολικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

 

Πηγή: econews.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76