UA-49499200-1

Ακόμη και δέκα χρόνια νεότερος μπορεί να διατηρηθεί ο εγκέφαλος με τα σταυρόλεξα

23.6.2014_ΣταυρόλεξαΑκόμη και… δέκα χρόνια νεότερος μπορεί να γίνει ο εγκέφαλος όταν ασχολείται κανείς με παζλ και σταυρόλεξα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η πνευματική εργασία που γίνεται με αυτόν τον τρόπο διατηρεί τον εγκέφαλο σε πολύ καλή κατάσταση και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες ακόμη και στα άτομα άνω των 80 ετών.

Η μελέτη είχε διάρκεια δέκα ετών και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αποτελέσματα που τους εξέπληξαν, αφού ναι μεν είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου ενισχύεται με τα sudoku, τα σταυρόλεξα κτλ, όμως αυτή τη φορά διαπίστωσαν ότι στα άτομα της τρίτης ηλικίας η διαφορά είναι εντυπωσιακή.

Κι αυτό γιατί κάποιος που έχει περάσει τα 80 του χρόνια μπορεί με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει τον εγκέφαλό του στα επίπεδα των ατόμων που είναι νεότερα κατά δέκα χρόνια.

Στη μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί με αυτό το θέμα, συμμετείχαν 2.800 άτομα, τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Από αυτές, οι τρεις ακολουθούσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη βελτίωση της ταχύτητας της σκέψης, της μνήμης και της λογικής, ενώ η τέταρτη δεν ακολούθησε κανένα πρόγραμμα για την ενίσχυση του εγκεφάλου.

Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν δέκα φορές σε διάστημα πέντε ή έξι εβδομάδων και είχαν διάρκεια 60 ή 70 λεπτών. Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια οι επιστήμονες έκαναν ελέγχους για τις επιδόσεις των συμμετεχόντων σε διάφορα τεστ και στο τέλος της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανήκαν στις πρώτες τρεις ομάδες αντιμετώπιζαν μικρότερες δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής κατά 49%.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι εκπληκτικό», είπε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, George Rebok. «Δέκα χρόνια μετά από την εκπαίδευση, τα στοιχεία έδειχναν ότι τα αποτελέσματά της στην ταχύτητα της σκέψης και τη λογική διαρκούσαν ακόμα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76