Στη 2η θέση σε παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται το ελαιόλαδο από το Φοινίκι Λακωνίας, σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas, ο οποίος παρουσίασε τα 100 καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο. Από αυτά τα 34 είναι ελληνικά, προερχόμενα κυρίως από περιοχές της Πελοποννήσου και Κρήτης.
Για το ελαιόλαδο Φοινικίου, ο οδηγός μεταξύ άλλων αναφέρει:
Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές των ποικιλιών Κορωνέικη (70%), Τσουνάτη (25%) και Ασπρόλια (5%), καλλιεργούμενες στην περιοχή Φοινίκι του νομού Λακωνίας. Το ελαιόλαδο αυτό οφείλει τις μοναδικές οργανοληπτικές του ιδιότητες στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και στα ασβεστολιθικά της εδάφη.
Το άρωμά του περιγράφεται σαν να θυμίζει φρεσκοκομμένο γρασίδι και η γεύση του είναι αρκετά φρουτώδης και πιπεράτη. Οι ελιές συλλέγονται όταν είναι ώριμες και έχουν κιτρινοπράσινο έως βιολετί χρώμα. Μεταφέρονται αμέσως σε ελαιοτριβεία όπου το λάδι εξάγεται με μηχανική μέθοδο ψυχρής έκθλιψης.
Το τελικό προϊόν είναι ένα πρασινωπό-κίτρινο ελαιόλαδο με κάποιες χρυσές ανταύγειες που μπορεί να καταναλωθεί ωμό, να χρησιμοποιηθεί ως ντρέσινγκ για διάφορες ελληνικές σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα.
Το μεγάλο βραβείο κατέκτησε το πορτογαλικό Azeite de Trás-os-Montes, ένα παραδοσιακό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που παράγεται στη βορειοανατολική περιοχή της Πορτογαλίας Trás-os-Montes, γνωστή για τη μακρά ιστορία της στην καλλιέργεια ελιάς.
Στις επόμενες θέσεις, κλείνοντας την πρώτη δεκάδα, ακολουθούν:
Στην 3η θέση το ελαιόλαδο Καλαμάτας,
Στην 4η θέση το ελαιόλαδο Ολυμπίας,
Στην 5η θέση το ελαιόλαδο Σάμου,,
Στην 6η θέση το ελαιόλαδο Σητείας Λασιθίου Κρήτης,
Στην 7η θέση το ελαιόλαδο Χανίων,
Στην 8η θέση το ελαιόλαδο Κολυμβαρίου Χανίων,
Στην 9η θέση το ελαιόλαδο Πρέβεζας και
Στην 10η θέση το ιταλικό Riveria Ligure από την περιοχή Λιγουρία.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα του Taste Atlas