Την ανάγκη ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής Ελαιοκομίας στην Ελλάδα, με έδρα την Σπάρτη, πρότεινε σε ομιλία του, ο εξαγωγέας και πολυβραβευμένος βιοκαλλιεργητής ελιάς, από τη Σπάρτη, Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Η ομιλία του με τίτλο «Η Ελαιοκομία από το χθες στο αύριο – Βιο-Λειτουργικά ελαιοπροϊόντα – DMB: η νέα ανακάλυψη στο ελαιόλαδο», έλαβε χώρα στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα την Ελιά και το Ελαιόλαδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία Λακωνίας και αποτελούσε μέρος των τριήμερων εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ «Σπάρτη Ελιά & Ελαιόλαδο» που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης.
Ο κ. Σακελλαρόπουλος από τον Ιανουάριο του 2023 έχει καταθέσει στο Επιμελητήριο Λακωνίας, δημόσια πρόταση ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής Ελαιοκομίας, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει πολυεπίπεδα, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση, ενώ όπως τονίζει «θα μπορεί να εισηγείται στην Ελληνική πολιτεία τις κατάλληλες δράσεις που θα οδηγήσουν στο αύριο». Μια πρόταση που όπως επισημαίνει στηρίζουν με δημόσιες επιστολές τους ακαδημαϊκοί και καθηγητές από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Μίσιγκαν της Αμερικής, καθώς και από το ΕΚΠΑ, το ΔΙΠΑΕ και το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από την Ελλάδα.
Η αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας σχολής, πάντα κατά τον ίδιον, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία σήμερα, με δεδομένο τόσο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και την με εντατικούς ρυθμούς εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας ανά τον κόσμο.
«Το σήμερα με το χθες της Ελληνικής Ελαιοκομίας δεν διαφέρουν στη νοοτροπία και τον πυρήνα τους. Δεν κάναμε τα επαρκή βήματα που θα μας επέτρεπαν να έχουμε ξεπεράσει ποιοτικά και ποσοτικά τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες» ανέφερε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν επαρκεί ο χρόνος να αναφερθώ. Όμως ξεχώρισα τον κυρίαρχο λόγο που δεν είναι άλλος από την απουσία επιστημονικής γνώσης και επιμόρφωσης. Γιατί η Ελαιοκομία είναι μια επιστήμη που εμπεριέχει πολλές άλλες επιστήμες στο εσωτερικό της, ενώ ταυτόχρονα έχει τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη αλλά και την περιβαλλοντική υγεία».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σακελλαρόπουλος δήλωσε:
Βάσει όλων αυτών των στοιχείων που σας ανέφερα και μετά από 35 χρόνια ενασχόλησης, πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστήμη και η έρευνα είναι μονόδρομος για το αύριο, μέσω της δημιουργίας πανεπιστημιακού και ερευνητικού ιδρύματος Ελαιοκομίας Ανωτάτου επιπέδου στην Ελλάδα, με έδρα τη Σπάρτη. Η ελληνική ελαιοκομία δεν το ζητά απλώς, το δικαιούται.
Γι’ αυτό σας καλώ δημοσίως από αυτό το βήμα όλους τους επίσημους προσκεκλημένους της ημερίδας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε μια συστράτευση για το σκοπό αυτό.
Στην επιστημονική ημερίδα χαιρετισμό απευθύναν ο Δήμαρχος Σπάρτης & οικοδεσπότης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιάννης Ανδριανός, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και βουλευτής Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Γιάννης Παναρίτης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Γιάννης Καρβουνιάρης
Ως εισηγητές στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πελοποννήσου, κ. Γιώργος Μπουραζάνης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Ποιότητας Βιολογικών Προϊόντων του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΕΛ, κ. Στέλιος Μιχαλούτσος.
Στο 2ο πάνελ συμμετείχαν ο εξαγωγέας και πολυβραβευμένος βιοκαλλιεργητής ελιάς, κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Μαρία Κουρή, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε η πρόταση του κ. Σακελλαρόπουλου να βρει ευήκοα ώτα σε μια χώρα που οφείλει να αξιοποιεί και να ακούει το ενεργό δυναμικό της. Ειδικότερα δε σήμερα, όπου με δεδομένο το παγκόσμιο περιβάλλον έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται, υπάρχει έντονα η αίσθηση ότι ο χώρος της ελαιοκομίας χρειάζεται μια επανεκκίνηση και σχεδιασμό σε νέα βάση, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία αλλά και τη διεθνή τάση γύρω από το προϊόν.