UA-49499200-1

Το Εθνικό Θέατρο τίμησε τη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο Εθνικό Θέατρο, βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Κούρκουλο, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από τις 5μ.μ. έως τις 8μ.μ..Ήταν μια «γιορτή» για τον σπουδαίο ηθοποιό και επί σειρά ετών Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Στάθη Λιβαθινό, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο, το οποίο ετοίμασαν ο κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης και η ομάδα του, που αφορούσε στο έργο και τη ζωή του Νίκου Κούρκουλου.

Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καλαίσθητο αφιέρωμα, φωτίστηκαν πλευρές γνωστές και άγνωστες του Νίκου Κούρκουλου, μίλησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιοί, σκηνοθέτες – από το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς επίσης στενοί του συνεργάτες και φίλοι.

Η βραδιά, ολοκληρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Τσίλλερ, όπου εγκαινιάστηκε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τις θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες του αγαπημένου και αξέχαστου ηθοποιού, που επιμελήθηκε ο Διονύσης Φωτόπουλος. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από τις 5μ.μ. έως τις 8μ.μ..

Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1934 και απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 2007. Υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο, το οποίο και τον γαλούχησε. Στα νιάτα του υπήρξε ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και από σύμπτωση πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός, όπως ο ίδιος έλεγε. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο πλευρό του Μάνου Κατράκη. Αποφοίτησε το 1958. Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «H κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη – Xορν (1958-59).

Στον κινηματογράφο διακρίθηκε σε ρόλους «ζεν-πρεμιέ» και πρωταγωνίστησε σε κοινωνικά δράματα, όπως «Κατήφορος» (1961), «Οργή» (1962), «Ορατότης Μηδέν» (1970). Αξιόλογη ήταν και η ερμηνεία του σε πολεμικά δράματα, όπως «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» (1965), ενώ από τη φιλμογραφία του δεν έλειψε και η παρουσία του σε ξενόγλωσσες ταινίες.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε δύο φορές το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες «Οι Αδίστακτοι» (1965) και «Ο Αστραπόγιαννος» (1970). Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία ήταν στην ταινία «Το Φράγμα» (1982).

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76