UA-49499200-1

Τα «Ηλιοτρόπια» του Van Gogh «συναντήθηκαν» στο διαδίκτυο

Τα «Ηλιοτρόπια» (αρχικός τίτλος στα γαλλικά: Tournesols) του Vincent Van Gogh είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες όλων των εποχών.

Για πρώτη φορά, πέντε έργα αυτής της σειράς του Ολλανδού ζωγράφου, πέντε διαφορετικές εκδοχές του πίνακα, παρουσιάζονται μαζί χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα.

Το εγχείρημα έχει αναλάβει η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου που φιλοξενεί τον έναν απ’ αυτούς τους πίνακες.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή που οι αίθουσες τέχνης και τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο μπορούν να προσφέρουν νέες εμπειρίες. Όλα αλλάζουν λόγω της τεχνολογίας, ειδικά λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καθιστούν τέτοια γεγονότα εφικτά. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι να παρουσιάσουμε μαζί πέντε έργα του Βαν Γκογκ, κάτι που στο παρελθόν δεν μπορούσε να γίνει», δήλωσε ο Chris Michaels, ψηφιακός διευθυντής στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Εκτός από τον πίνακα που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, υπάρχουν τέσσερις ακόμα βερσιόν σε διάφορα Μουσεία του κόσμου. Η εικονική πραγματικότητα ταξιδεύει τους επισκέπτες σε ένα ψηφιακό δωμάτιο, όπου οι πέντε πίνακες κρέμονται ο ένας δίπλα στον άλλον.

Τα «Ηλιοτρόπια» είναι το θέμα δύο σειρών από πίνακες νεκρής φύσης. Η πρώτη σειρά, που είχε γίνει στο Παρίσι το 1887, απεικονίζει λουλούδια που βρίσκονται στο έδαφος, ενώ η δεύτερη, που δημιουργήθηκε ένα χρόνο αργότερα στην Αρλ, δείχνει μπουκέτα ηλιοτρόπια σε ένα βάζο.

Στο μυαλό του καλλιτέχνη και οι δύο σειρές συνδέονται με το όνομα του φίλου του Paul Gauguin, ο οποίος απέκτησε δύο από τις εκδοχές του Παρισιού. Περίπου οκτώ μήνες αργότερα, ο Van Gogh, θέλοντας να καλωσορίσει και να εντυπωσιάσει τον Gauguin και πάλι με ηλιοτρόπια, τα ζωγράφισε ως μέρος του διάκοσμου για το δωμάτιο των ξένων στο «Κίτρινο Σπίτι» όπου ζούσε, στην Αρλ, και θα έμενε ο Gauguin.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76