UA-49499200-1

Παρουσίαση του παραμυθιού «Τα στιβάνια του παππού» στην Σπάρτη

Ένα ιδιαίτερο παραμύθι, με θέμα την ελληνική παράδοση και την διαχρονική της αξία, πρόκειται να παρουσιαστεί, την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18:30, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης. Γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το βιβλίο του καταξιωμένου ερευνητή και δασκάλου Κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη, με τίτλο «Τα στιβάνια του παππού», σε εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα.

Τα βασικά μηνύματα του παραμυθιού είναι η αξία της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού, πώς πρέπει οι σύγχρονοι Έλληνες αλλά και οι μελλοντικές γενιές, να ασχοληθούν ουσιαστικά με τον πολιτισμό και το πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί της σύγχρονης εποχής, να μαθαίνει και να βιώνει την μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου του.

Όλα τα ονόματα των ηρώων του παραμυθιού είναι εμπνευσμένα από την ιστορία της Κρήτης. Μέσα από το παραμύθι, το παιδί έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαίες προσωπικότητες της Μεγαλονήσου.

Ο χορός είναι ένα όχημα που κουβαλάει στα πέρατα του κόσμου και μέσα στους αιώνες την ελληνικότητα, τον ελληνισμό και την ελληνική γλώσσα.

Ο μικρός Βιτσέντζος ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού θα καταλάβει μέσα από τα στιβάνια (κρητικές ανδρικές μπότες), την αξία του πολιτισμού που εκπροσωπεί και τον ουσιαστικό λόγο, που κάθε παιδί θα πρέπει να μαθαίνει να χορεύει και να τραγουδάει τους σκοπούς και τους χορούς του τόπου του.

Είναι το τρίτο βιβλίο του Γιάννη Μεγαλακάκη,  ο οποίος κλείνει φέτος 25 χρόνια αφιέρωσης, στην διδασκαλία και στην μύηση στους χορούς της Κρήτης, σε άτομα κάθε ηλικίας.

Για το παραμύθι θα μιλήσουν: Γιάννης Σαϊτάκης, Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας και ο συγγραφέας Γιάννης Μεγαλακάκης
Παρουσίαση – Συντονισμός: Χάρης Βασιλάκος, Φιλόλογος

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76