UA-49499200-1

Οι «μαγικές» ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης

Στο εξωτερικό είναι γνωστός ως σαφράν ή ζαφορά.

Αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά, νοστιμίζει το φαγητό μας και ταυτόχρονα συγκεντρώνει πολλαπλές ιδιότητες, που το καθιστούν ωφέλιμο. Ας δούμε τις πιο σημαντικές που θα σας πείσουν να βάλετε τον κρόκο Κοζάνης στη διατροφή σας, παράτο αυξημένο του κόστος.

Δρα κατά του καρκίνου
Οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου αποτελούνκαροτενοειδή, τα οποία μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Πέραν αυτού, ο κρόκος έχει βρεθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Κάνει καλό στην επιδερμίδα και την καρδιά
Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στον κρόκο Κοζάνης  δρουν ευνοϊκά στην επιδερμίδα όσον αφορά την έκθεσή της στον ήλιο, ενώ η αντιοξειδωτική δράση του μπαχαρικού επεκτείνεται και στον καρδιακό μυ, ανακόπτοντας την αύξηση της απόπτωσης των μυϊκών ινών. Στη Βαλένθια, μάλιστα, που καταναλώνουν πολύ το διάσημο αυτό μπαχαρικό, έχει παρατηρηθεί μειωμένη συχνότητα εμφραγμάτων.

Κάνει καλό στη μνήμη
Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κρόκος φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη, όπως φάνηκε από πειράματα σε ποντικούς. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, κυκλοφορεί και ειδικό σκεύασμα με κρόκο Κοζάνης γι’ αυτό το λόγο.

Ωφελεί την πέψη
Η κατανάλωση κρόκου Κοζάνης φαίνεται πως διευκολύνει την πέψη και αυξάνει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα κάνει καλό σε παθήσεις του στομαχιού.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76