UA-49499200-1

Η Μονεμβασία μεσ’ από το φακό του Αντώνη Μαστορόπουλου

Αντώνης ΜαστορόπουλοςΓεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μονεμβασία. Έζησε τον τόπο στα δύσκολα εκείνα χρόνια που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του, αλλά απόλαυσε ταυτόχρονα ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις και τον άνθρωπο πιο κοντά στο περιβάλλον.

Το 1983 αποφοιτά από το Πολυτεχνείο Πατρών με το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα έχοντας ιδρύσει την εταιρεία P&M Εngineering, η οποία δραστηριοποιείται στο τομέα των συστημάτων ελέγχου αέριας ρύπανσης. Πριν από 15 χρόνια αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με την φωτογραφία μια και όπως μας λέει  ο ίδιος “Μηχανικός είμαι βέβαια αλλά αυτά τα δύο κολλάνε μαζί”.

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr συνάντησε τον Αντώνη Μαστορόπουλο στο Κάστρο Μονεμβασίας κατά την διάρκεια φωτογράφησης, στην προσπάθεια του να κρατήσει ζωντανές εικόνες και μνήμες του τόπου. Την ώρα που προσπαθούσε να κλείσει σε μια φωτογραφία το συναίσθημα της στιγμής, γιατί όπως αυτός τονίζει: «Η ιστορία του τόπου πρέπει να αποθανατίζεται. Και βέβαια θεωρώ ότι η φωτογραφία είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Είναι απίστευτο το συναίσθημα που σου δημιουργεί η φωτογραφία. Η συγκίνηση να βλέπεις ανθρώπους που ζήσατε και μεγαλώσατε μαζί, αλλά και το περιβάλλον εκείνης της άλλης εποχής, είναι μεγάλη και μοναδική».

_8176561-2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA _8217081-4

Ασχολήθηκε αρχικά φωτογραφίζοντας το τόπο του τη Μονεμβασία, θεωρώντας ότι είναι ένας χώρος που σου δίνει συνεχώς νέα ερεθίσματα. Ένας τόπος που κατά τον Αντώνη «αλλάζει συνεχώς ανάλογα τις εποχές αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας». «Κάθε γωνία της παλιάς πόλης κρύβει ένα κομμάτι της ιστορίας της. Και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε κάθε χωριό μπορείς να βρεις ενδιαφέροντα θέματα για φωτογράφηση» δηλώνει ο Αντώνης Μαστορόπουλος. Θεωρεί ότι κάθε φωτογράφος πρέπει να αφιερώνει αρκετό χρόνο, να διαβάζει και να επισκέπτεται τόπους εάν θέλει να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες του, γιατί όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Την καλύτερη φωτογραφική μηχανή να έχεις, δεν αρκεί αυτό. Η φωτογραφία πρέπει να λέει μια ιστορία, να κρύβει κάποια συναισθήματα, που ο καθένας θα μπορεί να τα διαβάσει ξεχωριστά. Θέλει συνεχώς δουλειά, διάβασμα και μελέτη καταξιωμένων φωτογράφων».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θεωρεί τον εαυτό του ερασιτέχνη και μάλιστα «ερασιτέχνη που προσπαθεί να φτιάξει συνεχώς κάτι καλύτερο» όπως μας αναφέρει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η φωτογραφία σε θέλει συνεχώς να ψάχνεις, να ερευνάς, να επισκέπτεσαι τόπους. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τόσο η τεχνολογία όσο το μάτι του φωτογράφου. Πρέπει να μπορείς να βρεις το σωστό κάδρο». Δεν θεωρεί τη φωτογραφία ιδιαίτερα ακριβό χόμπυ και προτρέπει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτή. «Είναι ένα υπέροχο χόμπυ. Μεσ’ από τη φωτογραφία μπορείς να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και να δώσεις προς τα έξω τα συναισθήματα σου» επισημαίνει ο Αντώνης, τονίζοντας επιπλέον ότι: «Η  φωτογραφία δεν είναι να την δεχόμαστε όπως την πήρε η μηχανή. Με την επεξεργασία μπορείς να περάσεις το δικό σου συναίσθημα, τη δική σου αντίληψη».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πριν αφήσουμε τον Αντώνη στην φωτογραφική του περιπλάνηση του στα σοκάκια της παλιάς πόλης, τον ρωτήσαμε πως θα ήθελε να αξιοποιήσει το φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρώσει, αλλά και το πως βλέπει την εξέλιξη του στο χώρο. Με πολύ μετριοφροσύνη μας απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι έχει κάνει κάτι σπουδαίο, όμως θα ήθελε κάποια στιγμή να εκθέσει το υλικό που έχει συγκεντρώσει προκειμένου όπως μας είπε «να δώσει προς τα έξω το συσσωρευμένο συναίσθημα όλων αυτών των χρόνων». Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια μας τόνισε ότι θέλει να βελτιώνεται συνεχώς ενώ θα επιθυμούσε τα επόμενα χρόνια να εντάξει και τον άνθρωπο στη φωτογραφία, δίνοντας έτσι σ’ αυτή άλλη δυναμική και έντονο συναίσθημα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

_8156474-1 _8176524-1

Check Also

Νίκος Καββαδίας

Ο λογοτέχνης Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Ο πατέρας του, …

G-EZ117CQG76