UA-49499200-1

Εκδημία π. Ιωάννη Μιχαλόπουλου

8-11-2016_Εκδημία-π.-Ιωάννη-ΜιχαλόπουλουΕκοιμήθη τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 79 ετών, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μιχαλόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης και συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στον Ι.Ν Οσίου Νίκωνος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, πλειάδας κληρικών από την Ιερά Μητρόπολή μας καθώς και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στον επικήδειο λόγο του, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στο απαράμιλλο ήθος του εκλιπόντος, τη βαθιά πίστη του στο Θεό, την αφοσίωση στο λειτούργημά του, την άδολη αγάπη προς τους ενορίτες και όλους τους συνανθρώπους του και την εξαιρετική χριστιανική οικογένεια που δημιούργησε.

Ο π. Ιωάννης Μιχαλόπουλος, του Βασιλείου και της Μαρίας, γεννήθηκε στις 28/8/1937 στην Πελλάνα. Ενυμφεύθη στις 19/8/1962, στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης, την Ιωάννα Βισβή, η οποία απεβίωσε στις 6/5/2009. Απέκτησαν τρία παιδιά: τον Βασίλειο, τον Δημήτριο και τη Μαρία. Χειροτονήθηκε διάκονος, στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης, στις 28 Οκτωβρίου 1962 και  πρεσβύτερος, στην Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα, στις 9 Μαρτίου 1964 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Κυπριανό Πουλάκο. Για πέντε χρόνια διατέλεσε εφημέριος Κυπαρισσίου Ζάρακος.

Το 1969 μετέβη στην Αθήνα, για σπουδές στην Πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή, υπηρετώντας παράλληλα για έξι χρόνια διάφορες Ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1975 επέστρεψε στην Ιερά Μητρόπολή μας και διορίσθηκε εφημέριος του Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, το ποίμνιο του οποίου διακόνησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν πνευματικός από το 1966. Στις 25 Μαρτίου 1976 ο μακαριστός Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ιερόθεος Κυριαζόπουλος του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου, αναγνωρίζοντας την ευδόκιμη και καρποφόρα για το χριστεπώνυμο πλήρωμα ιερατική διακονία του μεταστάντος. Ο π. Ιωάννης είχε διατελέσει υπεύθυνος για τις θρησκευτικές ανάγκες του ΚΕΕΜ από τα τέλη του 1981 έως τον Αύγουστο του 1983, ενώ ήταν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας από τις 30 Οκτωβρίου 1975 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 1979.

Ο αοίδιμος π. Ιωάννης Μιχαλόπουλος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία της Σπάρτης, τόσο για την άοκνη προσφορά και το θεόπνευστο κήρυγμά του προς το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, όσο και για τον εκπαιδευτικό του ρόλο, ως καθηγητή επί σειρά ετών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Λακωνίας, που του είχε χαρίσει την εκτίμηση και το σεβασμό των μαθητών και των συναδέλφων του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Check Also

Χριστίνα Χουσάκου (1940-2021)

Στις 2 Οκτωβρίου 2021, ο θλιμένος ήχος της καμπάνας του Αγίου Λεοντίου χτύπησε, γιατί έφυγε …

G-EZ117CQG76