UA-49499200-1

Εικαστική «Σπουδή στην “Οδύσεια”» του Νίκου Καζαντζάκη

25-10-2016_eikastiki-spoudi-stin-oduseia-tou-nikou-kazantzaki

Την 26η Οκτωβρίου, ημερομηνία θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη (1883 – 1957), επέλεξαν οι γκαλερί kaplanon, για να εγκαινιάσουν στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art, στις 8 το βράδυ, την ομαδική έκθεση που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο μας συγγραφέα, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο, πολιτικό, μουσικό, θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και φιλόσοφο.

Με τίτλο «Σπουδή στην “Οδύσεια”» και με τη συμμετοχή τριάντα πέντε καταξιωμένων εικαστικών δημιουργών, η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη, θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», όπως ανακηρύχτηκε το 2017, από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτυπωθεί ποικιλότροπα η εμβληματική μορφή του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από το έργο του, αλλά και να συμβάλλουν, μέσω της έκθεσης αυτής, στη προβολή του έργου του μέσα από την εικαστική ματιά των συμμετεχόντων.

Αθησαύριστο «Αλφαβητάρι» από το Α έως το Ω

Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και μικτής τεχνικής. Ο κάθε συμμετέχων έχει επιλέξει μία τουλάχιστον λέξη από την «Οδύσεια» του Καζαντζάκη, δημιουργώντας το έργο του, βασιζόμενος σε εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία της λέξης αυτής. Η ιδιαιτερότητα των λέξεων αυτών είναι πως είναι αθησαύριστες, καθώς δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό της κοινής νέας ελληνικής. Επομένως, οι πίνακες της έκθεσης με τις επιλεγμένες λέξεις συντάσσουν ένα «Αλφαβητάρι» από το Α έως το Ω.

Επίσης, θα παρουσιαστούν προσωπογραφίες του Καζαντζάκη, είτε ζωγραφικά έργα, είτε γλυπτά πορτρέτα. Ακόμα, η έκθεση πλαισιώνεται από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Κατεύθυνσης Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή – γλύπτη Έκτορα Παπαδάκη.

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, όπως βοήθεια για την επιλογή των λέξεων, καθώς και οι συμβουλευτικές παρατηρήσεις στους συμμετέχοντες εικαστικούς, ανήκει στον Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη. Η εικαστική επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και του δίγλωσσου βιβλίου / καταλόγου που τη συνοδεύει, ανήκει στη Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη, διευθύντρια των αιθουσών τέχνης «kaplanon5» και «ena» του Πολιτιστικού Οργανισμού «kaplanon Contemporary Art».

Μετά από αυτήν την παρουσίασή της, η έκθεση θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μετά από το ταξίδι της, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», θα επιστρέψει στην Αθήνα και μέρος αυτής θα εκτεθεί σε συνέδριο, που θα διοργανωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2017, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα εκδοθεί δίγλωσσο βιβλίο / κατάλογος που θα περιλαμβάνει όλα τα εικαστικά έργα που έχουν δημιουργηθεί για την έκθεση.

25-10-2016_eikastiki-spoudi-stin-oduseia-tou-nikou-kazantzaki_1

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δημήτρης Αναστασίου, Γιώργος Ανδρούτσος, Σύλβια Αντωνιάδη, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Χρύσα Βέργη, Ειρήνη Βογιατζή, Λεωνίδας Γκέλος, Χριστίνα Γκόλνα, Μαρία Διακοδημητρίου, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιώργος Καρακάσογλου, Γεωργία Κοκκίνη, Νίκος Κόνιαρης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αντώνης Κοσμαδάκης, Martin Krastev, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λεοντόπουλος, Αλεξάνδρα Μαράτη, Χρήστος Μπαϊκούσης, Τίμος Μπατινάκης, Έκτωρ Παπαδάκης, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Γεύσω Παπαδάκη, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Βιργινία Φιλιππούση, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή και Georgia Fambris.

Πληροφορίες

ena Contemporary Art: Βαλαωρίτου 9Γ – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3388501. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 21:00, Σάββατο: 11:00 – 16:00.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76