UA-49499200-1

Εγκαινιάστηκε η πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_1

Εγκαινιάστηκε και δόθηκε προς χρήση, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, η πλήρως ανακαινισμένη πλατεία της Χρυσαφίτισσας, στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Τα εγκαίνια ετέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κρυπωτός, εφημέριος της ενορίας Μονεμβασίας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο.

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_Κρυπωτός

Ο π. Κωνσταντίνος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και ευχήθηκε να συνεχιστούν, καθώς επίσης και η στήριξη της πολιτείας στο Κάστρο Μονεμβασίας να παραμείνει αμείωτη, σ’ ένα τόπο που όπως τόνισε είναι «μοναδικός».

Χάρη στις φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες του Δήμου Μονεμβασίας, των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, ένα έργο ζωής γίνεται πραγματικότητα και έρχεται με τη σειρά του να αναβαθμίσει και να δώσει άλλη διάσταση στο χώρο.

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_3 22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_2

Εφαρμόζοντας με προσοχή μια αξιόλογη αρχιτεκτονική μελέτη, σε συνδυασμό με μια ενδιαφέρουσα μελέτη φωτισμού, η πλατεία της Χρυσαφίτισας, ο μεγαλύτερος κοινόχρηστος χώρος της παλιάς πόλης, επιφάνειας περίπου 1500 τμ, ήρθε και ανέδειξε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και ταυτόχρονα μας καλεί να την επισκεφθούμε.

Καλεί όλους, κατοίκους και επισκέπτες, να την περπατήσουν, να απολαύσουν την υπέροχη θέα, να συζητήσουν και να φιλοσοφήσουν σ’ αυτή και όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Αρχιτέκτων Μηχανικός, η οποία σχεδίασε την πλατεία, κα Έλενα Ζαμπέλη: « Η χώρα μας είναι η χώρα που γεννήθηκε η αγορά, η ανταλλαγή των ιδεών έξω από το σπίτι, όπου ο δημόσιος βίος ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή των ανθρώπων. Ελπίζω λοιπόν ότι αυτή η πλατεία θα σταθεί η αφορμή να ξαναβρούμε αυτά τα πράγματα. Να θυμηθούμε πως είναι να συνυπάρχουμε, να μοιραζόμαστε και να βρισκόμαστε».

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_Ζαμπέλη

Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα Ζαμπέλη, η οποία προσέφερε δωρεάν στο Δήμο Μονεμβασίας την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία τρομερά ενδιαφέρουσα αλλά και δύσκολη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο κ. Ηρακλή Τριχείλη, ο οποίος όπως τόνισε «στήριξε όλη αυτή τη διαδικασία», καθώς και τον εντ.  Δημοτικό Σύμβουλο και τ. Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Βουνελάκη, για τον οποίο όπως είπε «θυμάμαι την πρώτη μας συνάντηση, καθώς και τα πράγματα που συζητήσαμε και που όλα βρίσκονται πια εδώ γύρω μας».

Απηύθυνε τέλος έκκληση σε όλους να επισκέπτονται την πλατεία, να γεμίζουν με εμπειρίες και όμορφες στιγμές σε αυτή, γιατί όπως επισήμανε: «Η πλατεία αυτή μας ανήκει πιο πολύ απ’ ότι οι ιδιωτικές κατοικίες μας. Πρέπει να μάθουμε να την αγαπάμε, να την χαιρόμαστε και να την φροντίζουμε, όπως πραγματικά της αξίζει».

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας

Η πλατεία όμως πάνω απ’ όλα, μας καλεί να την διαβούμε και να φτάσουμε στον ομώνυμο ναό της Παναγίας, προστάτη και πολιούχο της πόλης τούτης, το άγρυπνο μάτι και χέρι της οποίας, φύλαξε και οδήγησε όλους όσους ασχολήθηκαν με την μελέτη και εκτέλεση αυτού του έργου.

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_4 22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_5

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κρυπωτός, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η μελετήτρια του έργου Αρχιτέκτων Μηχανικός κα Έλενα Ζαμπέλη, η ανάδοχος του έργου κα Ευγενία Παπαδάκου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Λιμενικής Αρχής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_Βλαχούλης

Ο κ. Βλαχούλης δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο και το Περιφερειάρχη, όσο και την μελετήτρια του έργου αλλά και την ανάδοχο, θεωρώντας όπως είπε ότι «έγινε πολύ καλή δουλειά». Ευχήθηκε τέλος να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας.

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_Τατούλης

Ο κ. Τατούλης από την πλευρά του επισήμανε για ακόμα μια φορά την πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας, η οποία όπως είπε απέδειξε εν τοις πράγμασι μια αλήθεια που πρέπει να έχουμε κατά νού, ότι «όταν θέλουμε, όταν έχουμε όραμα και σχέδιο, μπορούμε να πετύχουμε». Τόνισε πως υπάρχουν δυνάμεις, ενέργεια και αποφασιστικότητα και πως, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αρχικός σχεδιασμός που έχει κάνει η Περιφέρεια με το Δήμο.

Εξήρε το έργο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Μονεμβασίας, η οποία όπως είπε «λειτουργεί με τρόπο υποδειγματικό», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και απέδειξε ότι εμπνέεται και δίνει όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να πέτυχουμε το στόχο μας και να υλοποιήσουμε με αυτό το τρόπο το πρόγραμμά μας». Επαίνεσε τον κ. Βλαχούλη για την παρουσία του και το σημαντικό ρόλο που παίζει στη Διεύθυνση Αναστήλωσης, χαρακτηρίζοντας τον ως «στρατιώτη», ο οποίος όπως είπε «είναι πάντα παρόν για να δίνει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα». Επίσης ευχαρίστησε  την ανάδοχο του έργου αλλά και την μελετήτρια κα Ζαμπέλη και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_Τζανετέα

Η κα Τζανετέα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της πολύ όμορφης πλατείας, με την δική της «αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα» όπως είπε. Επισήμανε για μια ακόμα φορά πως η Μονεμβασία είναι ένας εκ των σημαντικότερων προορισμών παγκοσμίως, τονίζοντας: «Στόχος και χρέος όλων μας είναι να την αναδείξουμε και να την συντηρήσουμε όπως της αρμόζει. Με την αγάπη και φροντίδα των κατοίκων και με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος, αυτή η πόλη μπορεί να αναμορφωθεί».

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_Τριχείλης

Ο κ. Τριχείλης έκανε μια σύντομη αναφορά σε έργα και μελέτες, που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού που έχει κάνει ο Δήμος για το Κάστρο Μονεμβασίας, πολλά από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα ολοκληρώνονται σύντομα.

Επισήμανε για ακόμα μια φορά την σημαντική θέση που κατέχει το Κάστρο, το οποίο θεωρείται όπως είπε η «κορωνίδα» του Δήμου. Επιβεβαίωσε την πολύ καλή δουλειά και το  εξαιρετικό αποτέλεσμα στο έργο της ανάπλασης της πλατείας, ενώ όπως τόνισε έργα τέτοιας μορφής ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια και αποκτούν πλέον «παγκόσμιο χαρακτήρα».

Από την πλευρά του επαίνεσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία όπως τόνισε «κράτησε το Κάστρο και διατήρησε την εικόνα του αναλλοίωτη». Τέλος ευχαρίστησε την κα Ζαμπέλη για τη δωρεάν προσφορά της αρχιτεκτονικής μελέτης, τον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, τους Δημοτικούς Συμβούλους που ενεπλάκησαν με το έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια του έργου, τα οποία κλήθηκαν να τα επιλύσουν ο Γιώργος Βουνελάκης, η Κατερίνα Τσαφατίνου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Χουσάκος και άλλοι σύμβουλοι».

22.12.2015_Εγκαινιάστηκε η Πλατεία της Χρυσαφίτισσας στο Κάστρο Μονεμβασίας_6

Σύντομο χαιρετισμό απέστειλε η Γενική Γραμματέας  του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και η τ. Γενική Γραμματέας κα Λίνα Μενδώνη, η οποία με τη σειρά της τόνισε ότι «ανταποδίδουμε στη Μονεμβασία αυτό που πραγματικά τις οφείλει η πολιτεία».

«Η Φωνή της Μονεμβασίας» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:

  • Τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, ο οποίος αγκάλιασε και στήριξε το έργο από την πρώτη στιγμή.
  • Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, οι οποίο στέκονται αρωγοί σε έργα ανάπτυξης.
  • Την κα Έλενα Ζαμπέλη, Αρχιτέκτων Μηχανικό, η οποία προσέφερε δωρεάν την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά ταυτόχρονα στήριξε με την παρουσία και τις γνώσεις της το έργο σε κάθε φάση, μέχρι την ολοκλήρωσή του.
  • Την τ. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, η οποία από την πρώτη στιγμή που τις παρουσιάστηκε η μελέτη, πίστεψε σε αυτή, προσπάθησε και βρήκε τρόπο χρηματοδότησης και ήταν παρόν, όποτε χρειάστηκε η βοήθειά της. 

ΓΙΩΡΓΟΣ Η. ΒΟΥΝΕΛΑΚΗΣ

ΦΩΤΟ: Αρετή Μπιλλίνη, Δημήτρης Σιάχος

 

Check Also

Στη Μονεμβασία 22 μαθητές του Κλασικού Λυκείου του Μιλάνου

Είκοσι δύο (22) μαθητές του κλασικού Λυκείου “Tito Livio” του Μιλάνου ευρίσκονται στη Μονεμβασία από …

G-EZ117CQG76