
Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.
Την Κυριακή 19 Απριλίου 2026, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού μίλησε για την προστάτιδα της ιστορικής Μονεμβασίας, Παναγία Χρυσαφίτισσα, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Επιφάνιο, παρουσιάζοντας τον στους ευλαβείς χριστιανούς, εκθειάζοντας το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος, παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την τιμητική πρόσκληση και για τα λόγια αγάπης προς το πρόσωπό του. Ακολούθως, στο μεστό νοημάτων κήρυγμά του, μίλησε για την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία όπως ανέφερε μας διδάσκει με την πίστη, την ταπείνωση, τη σιωπή και τον πόνο της. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε το εκκλησίασμα να μένει κοντά στην αστείρευτη αγάπη και την Σκέπη της Μεγαλόχαρης, ώστε όπως τόνισε «να αντλεί δύναμη τόσο από την Ίδια, όσο και από τον Τριαδικό Θεό μας».

Την Δευτέρα 20 Απριλίου 2026 στον ιερό της Παναγίας Χρυσαφιτίσσης, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και ακολούθησε η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου.

Στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον προαύλιο χώρο, απηύθυνε μεστό νοημάτων λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Υπεραγία Θεοτόκος, που είναι μία ζωντανή μητρική παρουσία στη ζωή μας, αποτελεί την κλίμακα που ενώνει Ουρανό και Γη και τον οδηγό μας στην πορεία της ανόδου μας, καθώς αυτή πρώτη βάδισε τον δρόμο της υπακοής, της ταπείνωσης και της καθαρότητας. Η Παναγία μας, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Θεοφιλέστατος, μας καλεί να ανεβούμε αυτή την κλίμακα των αρετών, ώστε να ξεφύγουμε από την αμαρτία, την αλαζονεία και την σκληρότητα.

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας πέριξ της πλατείας, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών. Μετά το πέρας της λιτανείας, στην είσοδο του Ναού, τελέσθηκε δέηση για την προστασία των χριστιανών του ευλογημένου αυτού τόπου.

Κατακλείοντας την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε τον εορτασμό σε χαρμόσυνο κλίμα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο για την τιμητική παρουσία και την ψυχωφέλιμη ομιλία του κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες, τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, τους εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων, καθώς και τον ευσεβή λαό, που ολόψυχα συμμετείχαν και στις δύο λατρευτικές συνάξεις.

Επίσης, συνεχάρη τον Δήμο Μονεμβασίας και την κα Νίκη Πετράκου για τον όμορφο στολισμό, καθώς και την τοπική Φιλαρμονική για την εξαιρετική, όπως πάντα, παρουσία της. Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε ότι την Ενορία Μονεμβασίας, εκτός από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κάμπρα, θα διακονήσει πλέον και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Βαρδάκης. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ευσεβή λαό της περιοχής.



Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους:
– Οι Δήμαρχοι Μονεμβασίας, Ευρώτα και Τρίπολης κ.κ. Ηρακλής Τριχείλης, Δήμος Βέρδου και Κώστας Τζιούμης
– Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος
– Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης
– Ο Βουλευτής Λακωνίας και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης,
– Ο Βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός
– Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης
– Ο Διοικητής του ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος Γεώργιος Ζορμπάς
– Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λακωνίας, Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, Ευάγγελος Δρίβας και ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, Νεκτάριος Γάγκας
– Η Διοικητής του Λιμεναρχείου Νεάπολης, Βασιλική Χριστοφοράκη και ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας, Κυριάκος Βλαχόπουλος
– Ο Νίκος Παυλάκης από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νεάπολης
– Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Τσαφατίνου
– Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας, Παναγιώτης Γράφος
– Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος, Κώστας Μαυρομιχάλης, Πιερρής Παπαδάκης και Ανάργυρος Ευαγγελάκος
– Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Βλάχος, Παναγιώτα Αλειφέρη, Βασίλης Κουλουβάκος, Βασιλική Σκάγκου
– Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου

Με πληροφορίες από Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
Φωτ.: Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Παύλος Δρακόπουλος
monemvasianews.gr η Φωνή της Μονεμβασίας