UA-49499200-1

Γιάννης Δρυμώνης – Ο τελευταίος μυλωνάς των Ταλάντων (1933-2021)

Θλίψη μεγάλη στο νερόμυλο των Ταλάντων…η απώλεια τεράστια…πως να αποχαιρετήσει κανείς αυτό τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Είπες: « Από το ρέμα αυτό ξεκίνησα και εδώ θα τελειώσω …» και το έκανες.
Ο λόγος, για τον αγαπημένο σε όλους μας Μπάρμπα- Γιάννη Δρυμώνη, τον τελευταίο μυλωνά στο νερόμυλο των Ταλάντων.

Τι να πρωτοπούμε για εσένα μπάρμπα-Γιάννη; Τι να πρωτοθυμηθούμε και πώς να σε περιγράψω ως άνθρωπο…θα χρειαστούμε μέρες ατελείωτες!
Ήσουν η κινητήρια δύναμη του νερόμυλου! Πολυμήχανος άνθρωπος με πολύ αγάπη και μεράκι ,που ότι έπιανες στα χέρια σου του έδινες ζωή!

Ξεκινώντας ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος Ταλάντων την αναστύλωση του νερόμυλου το 2004, σε είχαμε από την αρχή κοντά μας. Με την δική σου βοήθεια και καθοδήγηση στήθηκε ο μηχανισμός του νερόμυλου εξ αρχής. Από το 2006 τα λιθάρια άρχισαν και πάλι να αλέθουν σιτάρι, ο νερόμυλος να υποδέχεται κόσμο και δεν θα ξεχάσω την στιγμή που σου προτείναμε να αναλάβεις εσύ τον νερόμυλο, να τον ανοίγεις μια φορά την εβδομάδα, να αλέθεις όπως παλιά το σιτάρι και να υποδέχεσαι εσύ τους επισκέπτες μας! Τα μάτια σου έλαμψαν από χαρά!

Από μικρό παιδάκι άλλωστε δούλευες στον νερόμυλο της οικογένειά σου, οπότε αυτό για εσένα ήταν παιχνιδάκι . Θυμήθηκες τα παλιά σου και μας έλεγες ιστορίες από εκείνα τα χρόνια. Για το πώς δούλευαν οι 11 νερόμυλοι του χωριού μας, για τον κόσμο που ερχόταν από πολύ μακριά για να αλέσουν το σιτάρι τους και να που τώρα θα σου δινόταν η ευκαιρία να τα ζήσεις ξανά.

Δεν θα μπορούσε άλλος να δουλέψει τον νερόμυλο σαν και εσένα. Είχες την πείρα, ήσουν ακούραστος, κοινωνικότατος, φιλόξενος, χαμογελαστός. Παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Γνήσιος Έλληνας!

Μα πως γινόταν αυτό; Όλοι σε ήξεραν, έβρισκες γνωστούς από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, ακόμη και από την άλλη άκρη της Ελλάδος! Όποιος και αν ερχόταν στον νερόμυλο χαιρόταν την παρέα σου, χαιρόταν να σε ακούει να διηγείσαι εκείνες τις όμορφες ιστορίες σου αλλά και τα πικάντικα αστεία σου. Ευγενής και λάτρης του ωραίου φίλου όπως ήσουν, πάντα μας περιέγραφες τις όμορφες παρουσίες- επισκέπτριες του νερόμυλου.

Μόνο με χαμόγελο θα μπορούμε να σε θυμόμαστε αφού και εσύ τους περίμενες όλους με ένα χαμόγελο, να τους ξεναγήσεις μικρούς μεγάλους και να τους λύσεις κάθε απορία που είχαν, . Ήσουν εκεί για να τους φιλέψεις, να τους κάνεις να φύγουν χαρούμενοι και χορτάτοι με το καλύτερο κέρασμα: ντομάτα, τυρί, φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι του νερού, φτιαγμένο από τα χέρια της Κυράς σου όπως την αποκαλούσες  και ένα ποτήρι κρασί!

Έπαιρνες το φρεσκοαλεσμένο αλεύρι και το πήγαινες εσύ ο ίδιος σε αυτόν που στο είχε παραγγείλει, όσο μακριά και αν ήταν. Σου άρεσε να μιλάς με πολύ κόσμο και να που έγινες διάσημος. Πόσα σχολεία επισκέφτηκαν το νερόμυλο, πόσα τηλεοπτικά κανάλια -Ελληνικά και μη- έφτασαν εκεί και κρέμονταν από τα χείλη σου. Έμαθες να κάνεις υπομονή στα πολύωρα τηλεοπτικά γυρίσματα και να τους κάνεις να μιλούν για εσένα και τον νερόμυλο με τα καλύτερα λόγια! Τηλεοπτικό γύρισμα χωρίς εσένα δεν μπορούσε να γίνει!

Φέτος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έγινε σπορά σιταριού στο χωριό μας και τι σύμπτωση είναι αυτή, την εποχή του θέρου επέλεξες να ταξιδέψεις μακριά από όλους μας, μακριά από την πολυαγαπημένη σου «Κυρά Μαρία», τα παιδιά και τα εγγόνια σου! Είμαστε σίγουροι πως φεύγεις χορτάτος από τούτη την ζωή. Να έχουν την ευχή σου τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου.

Να είσαι σίγουρος πως θα σε βγάλουμε ασπροπρόσωπο όσον αφορά την συνέχιση της λειτουργίας του νερόμυλου και σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τα όσα μας προσέφερες ,αλλά και για τα όσα μας δίδαξες!

Καλό παράδεισο να έχεις μπάρμπα – Γιάννη μας! Αιωνία σου η μνήμη!
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταλάντων

Check Also

Χριστίνα Χουσάκου (1940-2021)

Στις 2 Οκτωβρίου 2021, ο θλιμένος ήχος της καμπάνας του Αγίου Λεοντίου χτύπησε, γιατί έφυγε …

G-EZ117CQG76