UA-49499200-1

Γεώργιος Πέτρου Μαστρογιαννάκος (1924-2020)

Έφυγε από τη ζωή, στις 20 Οκτωβρίου 2020, ένας ακόμα Μονεμβασίτης, ο Γεώργιος Πέτρου Μαστρογιαννάκος, σε ηλικία 96 ετών. Η εξόδιος Ακολουθία έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννήθηκε στη Μονεμβασία το 1924, ήταν παιδί του Πέτρου και της Καλλιόπης Μαστρογιαννάκου και είχε τέσσερις ακόμα αδελφές, τις Χριστίνα, Κατίνα, Θέκλα και Ελένη. Μεγάλωσε στο Κάστρο Μονεμβασίας. Ο παππούς του Γεώργιος Μαστρογιαννάκος, ορίστηκε ως ο πρώτος φύλακας στο Φάρο του Κάστρου το 1896.

Ο πατέρας του Πέτρος ήταν από τους πρώτους Μονεμβασίτες που μετοίκησαν για οικονομικούς λόγους στη Γέφυρα Μονεμβασίας, όπου ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα και εμπορία ιχθύων. Η ιταλογερμανική κατοχή όμως κατέστρεψε κάθε οικονομική δραστηριότητα στη Μονεμβασία, ο πατέρας του πέθανε στην κατοχή και η οικογένεια πέρασε δύσκολα χρόνια.

Ο Γιώργος στο πατρικό κτίριο λειτούργησε καφενείο που ταυτόχρονα, στέγαζε και κουρείο αλλά και πρακτορείο των λεωφορείων ΚΤΕΛ, καθώς και των πλοίων των ακτοπλοϊκών γραμμών. Ξεκίνησε την οικογένειά του το 1954, με την αγαπημένη του σύζυγο Μαίρη η οποία στάθηκε συνεχώς κοντά του, μέχρι τη στιγμή που έφυγε από κοντά μας. Στη Μονεμβασία απέκτησαν και τον πρώτο τους γιο τον Πέτρο, όμως τα δύσκολα χρόνια συνεχίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Οι Μονεμβασίτες ακολουθούσαν σταδιακά το δρόμο της εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης. Ήταν τότε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Γιώργος ήρθε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα ξεκινώντας μία νέα επαγγελματική ζωή, στην αρχή στο λιμάνι του Πειραιά, μετά σε βιομηχανική επιχείρηση και στη συνέχεια ως ιδιοκτήτης αυτοκινητιστής. Στην Αθήνα γεννήθηκε το δεύτερο παιδί τους ο Στέφανος.

Οι κόποι του Γιώργου και της Μαίρης Μαστρογιαννάκου και οι θυσίες τους έπιασαν τόπο, αφού πέτυχαν να δουν την οικογένειά τους αποκατεστημένη, με τον πρώτο τους γιο Πέτρο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού και τον δεύτερο γιο τους Στέφανο, να συνεχίζει ως σήμερα το επάγγελμα του αυτοκινητιστή. Ο Γιώργος και η Μαίρη είδαν εγγόνια και δισέγγονα από τα παιδιά τους και αγάπη από όλους.

Ο Γιώργος Μαστρογιαννάκος πάντα σκεπτόταν την αγαπημένη του Μονεμβασία και για αυτήν είχε τον πρώτο λόγο σε κάθε συνάντηση και συζήτηση μαζί του. Ήταν τακτικό μέλος της ένωσης των απανταχού Μονεμβασιτών και σε κάθε στιγμή της ζωής του είχε προστάτιδα και προσευχόταν στην Παναγία χρυσαφίτισσα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής που τον σκεπάζει.

Check Also

Χριστίνα Χουσάκου (1940-2021)

Στις 2 Οκτωβρίου 2021, ο θλιμένος ήχος της καμπάνας του Αγίου Λεοντίου χτύπησε, γιατί έφυγε …

G-EZ117CQG76