UA-49499200-1

Πάνω από 50.000 προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

two 3d humans carry a home in their handsΠάνω από 50.000 προσφυγές έχουν κατατεθεί από φορολογούμενους κατά του ΕΝΦΙΑ, εξέλιξη η οποία οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλλει αίτημα συνταγματικότητας προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο όγκος των προσφυγών είναι τέτοιος που η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαΐδου με εγκύκλιό της ζητάει από τις εφορίες να τις κατηγοριοποιήσουν ως εξής:
1) Αντισυνταγματικότητα του φόρου.
2) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο φόρος. 3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών.
4) Οικονομική αδυναμία.
5) Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή μέχρι και 60 ημέρες από τη βεβαίωση του φόρου.
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρει πως με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ αγνοήθηκε –για μία ακόμη φορά– το στοιχείο της φοροδοτικής ικανότητας, που πρέπει να διέπει οιονδήποτε φόρο στα ακίνητα. Ειδικότερα, ο εν λόγω φόρος ουδόλως συνδέθηκε τόσο με την παραγωγή εισοδήματος από το φορολογούμενο ακίνητο, αλλά όσο και με την εν γένει εισοδηματική κατάσταση του υποχρέου.
Έτσι, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη δήμευσή της και, συνακόλουθα, σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων. Στον αντίποδα, έννομες τάξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη προ πολλών ετών αποδεχθεί την ανάγκη συνδέσεως της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με το εισόδημα του φορολογουμένου.

 

Πηγή: nooz.gr

 

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76