UA-49499200-1

Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί να αλλάξει τη γεωγραφία παραγωγής κρασιού

29.7.2014_Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί να αλλάξει τη γεωγραφία παραγωγής κρασιούΗ υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να δυσχεράνει την καλλιέργεια σταφυλιών στις παραδοσιακές «χώρες κρασιού» και να μετατοπίσει την παραγωγή του σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το κανάλι ABC, ήδη καταγράφεται ρεύμα μετακίνησης παραγωγών κρασιού από την ηπειρωτική νότια Αυστραλία προς την Τασμανία, με αποτέλεσμα η τοπική παραγωγή να αυξάνεται σε ποσοστό 10% το χρόνο.

Οι τοπικοί παραγωγοί εκτιμούν πως ο όγκος παραγωγής αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά η Αυστραλία δεν είναι η μοναδική χώρα που επηρεάζεται από αυτό το φαινόμενο.

Οι ερευνητές αναμένουν σημαντικές αλλαγές σε περιοχές που απολαμβάνουν τους κρύους χειμώνες και τα ζεστά ξηρά καλοκαίρια που παράγουν τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών. «Θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αναπτυχθούν οι ποικιλίες που σήμερα καλλιεργούνται στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Λη Χάννα, επικεφαλής σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ. «Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε θα υπάρχουν καλλιέργειες σε αυτές τις περιοχές, αλλά θα χρειάζονται διαφορετική άρδευση και ειδική μεταχείριση, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος», πρόσθεσε.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεκαεπτά κλιματικά μοντέλα ώστε να καταγράψει την επίδραση της υπερθέρμανσης σε εννέα σημαντικές οινοπαραγωγούς περιοχές. Οι προσομοιώσεις έγιναν με βάση δύο σενάρια που προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 και 4,7 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, έως το 2050.

Η μεγαλύτερη επίδραση προβλέπεται για την Ευρώπη, όπου η έρευνα εκτιμά μείωση της παραγωγής έως και 85% για περιοχές όπως το Μπορντώ και η Τοσκάνη. Πλήγμα της τάξεως 70 με 74% προβλέπεται για περιοχές της Αυστραλίας και της Καλιφόρνια, ενώ κατά 40 με 55% αναμένεται να επηρεαστεί η Νότιος Αφρική και η Χιλή.

Αντίστροφα, περιοχές στην κεντρική Ευρώπη, την κεντρική Κίνα και τη βορειοδυτική Αμερική ευνοούνται από τα συγκεκριμένα σενάρια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76