UA-49499200-1

Η Βραδιά του Ερευνητή στις 26 Σεπτεμβρίου – Οι εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις

17.9.2014_Η Βραδιά του Ερευνητή στις 26 Σεπτεμβρίου«Βραδιά του Ερευνητή» είναι ένα φεστιβάλ για την επιστήμη και την έρευνα, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις ανά την Ευρώπη.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, να πάρει μια γεύση από την καθημερινότητά τους και να έρθει κοντά στον κόσμο της επιστήμης. Η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε εννέα πόλεις ανά την Ελλάδα, στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια θα ανοίξουν για το κοινό.

Στην Αθήνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τοΕρευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, που πέρυσι πλημμύρισε από κόσμο, θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, έκθεση τεχνολογικών επιτευγμάτων, επίσκεψη στον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή κ.ά. Στο κεντρικό αμφιθέατρο, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και συζητήσεις για τρέχοντα ερευνητικά ζητήματα, ενώ θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές απ’ όλη την Ευρώπη και θα προβληθεί βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκδήλωση κινείται ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την αναζήτηση, γι’ αυτό τόσο στον εξωτερικό χώρο του «Δημόκριτου» όσο και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες θα υπάρχουν πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ένα κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές.

Οπως είναι φυσικό οι σταρ της βραδιάς δεν θα είναι τραγουδιστές ή ηθοποιοί, αλλά φυσικοί, βιολόγοι, χημικοί και άλλοι. Δεν θα διστάσουν όμως να ανεβούν στο πάλκο και να δείξουν τι κάνουν με τα μουσικά όργανα. Συναυλία λοιπόν θα δώσει η ροκ μπάντα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φορείς που φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» κ.ά. Παράλληλες δράσεις διοργανώνουν ακόμα το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.

—Εκδηλώσεις

Στις 6 Σεπτεμβρίου στον Λόφο των Νυμφών το Εθνικό Αστεροσκοπείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ενώ μόλις χθες μικροί και μεγάλοι πλημμύρισαν το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε εργαστήρια, ομιλίες επιστημόνων, ανοιχτές συζητήσεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η ανοιχτή δημοσίευση και η σχέση επιστήμης και επιχειρηματικότητας κ.ά.

Στις 19 του μηνός το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» διοργανώνει τον διαγωνισμό OPEN DATA CHALLENGE 2014 για ανάπτυξη πρωτότυπων εφαρμογών στον τομέα των ανοικτών δημόσιων δεδομένων. Οσοι ενδιαφέρονται καλούνται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια της ημέρας και να καταθέσουν προτάσεις για την παραγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας. Θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για την κατασκευή των εφαρμογών υπό τη στενή συνεργασία των ερευνητών. Η καλύτερη θα βραβευθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τέλος, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο δρ Αθ. Κωνσταντόπουλος, κορυφαίος χημικός, βραβευμένος με το Descartes το 2007, θα παρουσιάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο με τίτλο The street value of science. Ολες οι πληροφορίες για το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.rengreece.gr.

—Θεσσαλονίκη

Από τις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη δείτε από κοντά τους ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, συζητήστε μαζί τους και συμβάλετε στην έρευνα που κάνουν. Ενημερωθείτε για τους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να μετακινηθείτε γρήγορα, οικονομικά και οικολογικά μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μάθετε για την οδική ασφάλεια και τα νέα συστήματα που έχουν αναπτύξει ερευνητές του ΕΚΕΤΑ, δείτε από κοντά τα ερευνητικά οχήματα και μπείτε στον προσομοιωτή οδήγησης.

Μάθετε για τα νέα καύσιμα που παράγονται και δεν μολύνουν το περιβάλλον και μετρήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης με το κινητό εργαστήριο MOBILAB. Μετρήστε την ενέργεια που παράγετε κάνοντας ποδήλατο, δοκιμάστε τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μπείτε στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, της όρασης των υπολογιστών και του 3D.

Ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, υγείας, ανακύκλωσης, προστασίας του περιβάλλοντος και πολλά ακόμη. Μέσω μιας μουσικής και ταυτόχρονα επιστημονικής συναυλίας μάθετε «πόσο πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα», κατά την οποία ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ Θανάσης Κωνσταντόπουλος και οι «Nick and the Backbone» θα παρουσιάσουν με συναρπαστικό τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και θα μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό κόσμο της έρευνας.

—Εκδηλώσεις στη Λάρισα για τη Βραδιά του Ερευνητή

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο επισκέπτης που θα έρθει στο Μύλο του Παπά θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ποικίλες εκδηλώσεις που όλες θα έχουν στόχο να τον ενημερώσουν για το έργο του ερευνητή και τις εφαρμογές της έρευνας στην ζωή μας. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί παρακολουθώντας την ομιλία με θέμα «επιστήμη και κοινωνία» που θα λάβει χώρα σε αίθουσα του κτιρίου του αναπαλαιωμένου Μύλου, ακολουθώντας μία πορεία ανάμεσα σε σταντς όπου θα εκτίθενται προϊόντα που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, βλέποντας video από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας, διάφορα εκθέματα, προβολή ταινίας με την αναβίωση του μύθου του Ίκαρου, βραβεύσεις και τέλος μουσική, διότι η μουσική συνοδεύει τη ζωή και η ζωή βελτιώνεται με την έρευνα.

Πότε: Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 Πού: Λάρισα, στο Μύλο του Παπά Ακόμα, στη Λάρισα θα γίνουν πολλές προκαταρκτικές εκδηλώσεις!

Από τις 22 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου κάθε βράδυ με ελεύθερη είσοδο θα προβάλλεται μια ταινία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λάρισας στις 8μ.μ. Την 25η στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα«Αναζητώντας το μυστήριο που λέγεται μάζα και ο θαυμαστός κόσμος του Peter Higgs». Θα ακολουθήσει συζήτηση και προβολή της αντίστοιχης ταινίας. Την 23η και 24η Σεπτεμβρίου στο λόφο του Φρουρίου στην πλατεία Λαμπρούλη θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3×3 με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, ερευνητών και των ακαδημιών μπάσκετ του Δήμου. Η αθλητική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βράβευση των νικητριών ομάδων. Παράλληλα θα προβάλλονται video με τις δράσεις του πανεπιστημίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας επιστήμονες θα μιλούν σε τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για τον ερευνητή κα το έργο του και θα επισκέπτονται σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Τέλος, ένας ερευνητής θα είναι συνεπιβάτης σε ταξί που θα φέρει το λογότυπο της Βραδιάς του Ερευνητή και θα συνομιλεί με τους εκάστοτε επιβάτες για την έρευνα και τον ερευνητή.

Κρήτη

Η “Βραδιά του Ερευνητή 2014″ στην Κρήτη διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας(ΙΤΕ, www.forth.gr)) στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 και θα πραγματοποιηθεί σε δυο πόλεις: στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.

-Ηράκλειο

Το πρόγραμμα στο Ηράκλειο περιλαμβάνει επίσκεψη του κοινού στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και παρουσίαση/προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων, καθώς επίσης και δυνατότητα συζήτησης με ερευνητές για διάφορα επίκαιρα θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια σειρά από διαδραστικά πληροφοριακά συστήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και εφαρμογές, προηγμένες τεχνολογίες laser με διάφορες εφαρμογές, περιήγηση μέσα από προσομοίωση σε υπολογιστή ζωντανού κυττάρου, επίδειξη τεχνολογιών που αναλύουν κληρονομικές ασθένειες όπως αυτή του καρκίνου κ.α. Η βραδιά θα συνοδεύεται από πολλά δρώμενα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, φαγητό και ποτό. Χρόνος: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, 18.00 – 24.00

Τόπος: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο.

-Ρέθυμνο

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή ταινίας για τη ζωή του Ελ Γκρέκο, έκθεση φωτογραφίας: Αντιλήψεις του χρόνου και μηχανικά μέσα μέτρησής του στον ελληνικό χώρο 18ος – 20ος αιώνας, επίδειξη Infokiosk για την πλοήγηση στην ψηφιακή Κρήτη κλπ. Χρόνος: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, 18.00 – 24.00
Τόπος: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

 

Πηγή: econews.gr

 

 

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76