UA-49499200-1

Εικαστικός φόρος τιμής στη Μελίνα Μερκούρη

15.10.2014_Εικαστικός φόρος τιμής στη Μελίνα ΜερκούρηΗ συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, ώθησε την Κολομβιανή καλλιτέχνιδα Julia Guerrero να πραγματοποιήσει έναν εικαστικό φόρο τιμής στη διάσημη Ελληνίδα της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής, μέσα από την έκθεση ζωγραφικής «Melina Mercuri, latin inspirations», που παρουσιάζεται στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς, από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η έκθεση θα παρουσιαστεί, με μικρότερα έργα, στην Enigma Gallery, από τις 20 έως τις 25 Οκτωβρίου. Το εικαστικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη συνοδεύεται από κατάλογο – λεύκωμα, με θεωρητικές – κριτικές προσεγγίσεις από τους ιστορικούς τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και Ελένη Δέπου, καθώς και φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.

«Επιχείρησα να ερμηνεύσω τη δεινότητα του ιερού τέρατος»

Η Julia Guerrero, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 22 χρόνια, επισημαίνει για την έκθεση: «Παρουσιάζω μία μεγάλη ενότητα καινούργιων έργων, που αποτελείται από 50 δημιουργίες, στις οποίες επιχείρησα να ερμηνεύσω τη δεινότητα του ιερού τέρατος, της αξεπέραστης Μελίνας Μερκούρη. Μέσω του χρώματος, επιχειρώ να προσεγγίσω τη γυναικεία υπόσταση της Μελίνας, να προβάλλω τον ισχυρό χαρακτήρα της, επιδιώκοντας, τέλος, τη συναισθηματική αφύπνιση του θεατή.

Τα ενδύματα, που αποτελούν φυσική συνέχεια των πορτρέτων της Μελίνας, είναι δημιουργίες από συμβολικά στοιχεία και μοτίβα, που εμπνεύστηκα από τη λατινοαμερικανική τέχνη του Britto, τον Edgard Negret (Βραζιλία, Κολομβία) και τον Αλέξη Ακριθάκη (Ελλάδα). H αντιπαράθεση μεταξύ ψυχρών και θερμών τόνων διασπά τις χρωματικές ενότητες σε σχεδιαστικές χρωματικές κηλίδες. Επίσης, στις μεγάλες  εγκαταστάσεις, προεκτείνομαι εκτός του ζωγραφικού πλαισίου και δημιουργώ ένα ενεργειακό πεδίο, με στοιχεία από τη γεωμετρία, τα μαθηματικά και την ιστορία, με απώτερο στόχο τη μετουσίωση της πραγματικότητας στο άπειρο. Χρησιμοποιώ διαφορετικές τεχνοτροπίες, όπως κολάζ, ξύλο και πλεξιγκλάς, και δημιουργώ εγκαταστάσεις, ενδύματα και πίνακες πάνω σε καμβά».

Από την Κολομβία στην Ελλάδα

Γεννημένη στην Κολομβία, η Julia Guerrero σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μπογκοτά, συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και στη Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης της Ρώμης. Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ομαδικές. Εκτός από τη Μελίνα Μερκούρη, έχει παρουσιάσει εικαστικά αφιερώματα και σε άλλες προσωπικότητες της τέχνης, όπως η Μαρία Κάλλας και η Φρίντα Κάλο. Έχει παρουσιάσει έργα της στο εξωτερικό, σε γκαλερί, κέντρα τέχνης, πινακοθήκες και Μουσεία. Με το έργο της, έχουν ασχοληθεί επιφανείς κριτικοί και ιστορικοί τέχνης. Δημιουργίες  της βρίσκονται σε σημαντικές  συλλογές, ιδρύματα, Μουσεία και κέντρα τέχνης, στην Κολομβία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τοΜεξικό, τη Βραζιλία, την Αυστρία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Πληροφορίες
Πολυχώρος πολιτισμού Αθηναΐς: Καστοριάς 34 – 36, Βοτανικός, τηλ.: 210 3480000. Enigma Gallery: Λ. Κηφισίας 263 – Κηφισιά, τηλ.: 210 8085745.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76