UA-49499200-1

Εντυπωσίασε η Βυζαντινή Χορωδία της Ενορίας Μονεμβασίας

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο χώρο του Γυμνασίου Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη γιορτή από την παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ενορίας Μονεμβασίας. Η δασκάλα Δανάη Γιαννίση καλωσόρισε τους παρευρισκομένους με τον ζεστό της λόγο και παρουσίασε τους μουσικούς-δασκάλους, που πλαισίωσαν αρμονικά με τις παραδοσιακές μελωδίες τους τις αγγελικές φωνές των παιδιών.

Τα παιδιά έψαλλαν κάλαντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδος και μας ταξίδεψαν στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Παράλληλα διαδραματίστηκε ένα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, με την επιμέλεια της θεατρολόγου Μαρίας Ζερβού.

Η υπέροχη εκδήλωση έκλεισε με τον εμπνευσμένο λόγο του εφημέριου Μονεμβασίας, Πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Κρυπωτού, αρωγού και υποστηρικτή αυτής της προσπάθειας, ο οποίος δε έκρυψε τη χαρά και συγκίνησή του για το όνειρο της Παιδικής Βυζαντινής Χορωδίας, που πλέον απέκτησε σάρκα και οστά.

Αυτό που εμείς θα κρατήσουμε, είναι η υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις, που δίνουν πνοή και υπόσταση στις παραδόσεις μας από τη νέα γενιά.

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Δημήτρης Γιαννίσης: Ούτι
Γιώργος Δέμμελος: Λαούτο
Χρυσάνθη Ζερτοπούλη: Βιολί, Ταμπουράς
Πάνος Ηλιόπουλος: Νέι
Αγγελική Ξεκαλάκη: Κρουστά
Κατερίνα Πάτσιου: Κανονάκι

Συμμετείχαν στη χορωδία:
Ενήλικες
Χριστίνα Αγγελάκου, Ελισάβετ Κανελλοπούλου, Φωτεινή Παγώνη-Ψυχογυϊού, Παναγιώτης Γράφος, Κώστας Πραματάρης.
Παιδιά
Αφροδίτη Ανταράκη, Νεφέλη Ασκούνη, Κωνσταντίνος Γιαννίσης, Παναγιώτα Γκοβάτσου, Δήμητρα Γραμματικάκη, Δήμητρα Καράμπελα, Ζωή Καστανιά, Γιώργος Κοντάκος, Κατερίνα Κοντάκου, Κυάννα Κουράκου, Νίκος Κρητικός, Αντιγόνη Κρυπωτού, Παναγιώτα Κρυπωτού, Ηλίας Κυριαζάκος, Μαριλί Λεκάκη, Αγγελική Μανίκη, Μαρία Μανίκη, Ανδρέας Μουσάι, Θεοδοσία Πραματάρη, Ντενίσα Ρομάν, Σοφία Σπυριδάκου, Χρήστος Τσαγκάρης, Αναστασία Τσιμπίδη, Δημήτρης Ψυχογυϊός, Αγγελική Ψυχογυϊού.

Στο θεατρικό δρώμενο «Ευχές» συμμετείχαν τα παιδιά:
Ιωάννης Ανδρομιδάς, Μαρία Καραγιάννη, Φωτεινή Καραγιάννη, Ζωή Καστανιά, Λυδία Καστανιά, Νεφέλη Καστανιά, Φωτεινή Κλάψη, Μαρία Μανίκη, Νεκταρία Παπαδοπούλου, Κυβέλη Παυλάκη.

Λίγα λόγια για τη Βυζαντινή Χορωδία
Τα μαθήματα βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια κάτω από την σκέπη της Ενορίας Μονεμβασίας.

Με την αποδοχή και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του εφημέριου π. Κωνσταντίνου Κρυπωτού, υπάρχουν πλέον τμήματα για όλες τις ηλικίες από παιδιά δημοτικού έως και ενήλικες.

Οι χορωδίες των τμημάτων έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες στην περιοχή μας κι επίσης, έχουν ψάλλει σε σημαντικές χριστιανικές εορτές.

Φέτος, τα τμήματα εμπλουτίστηκαν και με μαθήματα παραδοσιακών οργάνων για παιδιά και ενήλικες. Τα όργανα που διδάσκονται είναι τα εξής: Βιολί, Κανονάκι, Κρουστά, Νέι και Ταμπουράς.

Όπως τονίζουν τόσο η Δανάη Γιαννίση όσο και ο Γιώργος Δέμμελος, οι οποίοι έχουν και την επιμέλεια της διδασκαλίας, «στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι οι άνθρωποι του όμορφου μέρους μας (μικροί και μεγάλοι), να έρθουν σε επαφή με την τόσο πλούσια μουσική μας παράδοση και να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της!».

Check Also

Κάστρο Μονεμβασίας: 11 προσλήψεις από την ΕΦΑΛΑΚ για το επιθαλάσσιο τείχος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ανακοίνωσε νέες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη, συνολικά 11 θέσεων, οι οποίες αφορούν …

G-EZ117CQG76