UA-49499200-1

Μονεμβασία: Δυναμική υπήρξε η έναρξη του 2ου συνεδρίου ψηφιακής ιατρικής

Με ιδιαίτερη δυναμική και με την παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, ξεκίνησε τις εργασίες του το 2ο πανελλήνιο συνέδριο ψηφιακής ιατρικής, που διεξήχθη στη Μονεμβασία, από 24-26 Μαΐου 2024. Ένα συνέδριο σταθμός για την ιατρική επιστήμη αλλά και για την πόλη της Μονεμβασίας που ευελπιστεί να καθιερωθεί ως συνεδριακός τόπος.

Στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο – Τουριστικό Περίπτερο και με την παρουσία μεταξύ άλλων του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεοδώρου Βερούτη, του Βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού, του εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Κρυπωτού, του πρ. Βουλευτή και Υφυπουργού Παναγιώτη Σκανδαλάκη, του Διοικητή της Ν.Μ. Μολάων Κωνσταντίνου Κορωνιού και του Διοικητή Κ.Υ. Νεάπολης και εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Ιωάννη Μιχαλέτου,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα, Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, Ιωάννης Λεκάκης, αφού καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους, ενημέρωσε εν συντομία για τη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας ψηφιακής ιατρικής, η οποία όπως επισήμανε «ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν δημιουργηθεί αντίστοιχη εταιρεία στην Ευρώπη».

Ακολούθως εξήγησε τους λόγους βάσει των οποίων επιλέγει η Μονεμβασία για την διεξαγωγή στου συνεδρίου, βασικότερος των οποίων ήταν η ύπαρξη του αποκατεστημένου κτιρίου του Τουριστικού Περιπτέρου το οποίο μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες δράσεις.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κρυπωτός στο σύντομο χαιρετισμό του και αφού μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας για επιτυχή έκβαση του συνεδρίου, εξέφρασε τη χαρά του που η Μονεμβασία φιλοξενεί το συνέδριο, μια χαρά που όπως τόνισε «γίνεται μεγαλύτερη μια και πρόεδρος της εταιρείας είναι ο συμπατριώτης μας Ιωάννης Λεκάκης».

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στη Μονεμβασία και αναφέρθηκε στο ανακαινισμένο κτίριο του Τουριστικού Περιπτέρου ως χώρο πολιτισμού και υποστήριξης συνεδρίων. Τέλος και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία επισήμανε ότι ο Δήμος Μονεμβασίας είναι έτοιμος να συνδράμει και να στηρίξει τέτοιες δράσεις και ενέργειες.

Ο Διοικητής της Νοσοκομειακής Μονάδας (Ν.Μ.) Μολάων Κωνσταντίνος Κορωνιός, ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και συνεχάρη όχι μόνο για τη διενέργεια του συνεδρίου αλλά και για την επιλογή του τόπου. Επισήμανε ότι η ψηφιακή ιατρική αποτελεί εντολή όχι μόνο του μέλλοντος αλλά και του παρόντος, ειδικά στις μονάδες που απέχουν μακριά από το κέντρο. Όσον αφορά τη Ν.Μ. Μολάων δήλωσε ότι πρόκειται για ένα μικρό νοσοκομείο που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τους κατοίκους και ευχήθηκε να υπάρξει ένας γόνιμος επιστημονικός διάλογος, προκειμένου όπως τόνισε «να βρεθεί ο κατάλληλος δρόμος για ακόμα γρηγορότερη υιοθέτηση της ψηφιακής ιατρικής».

Από την πλευρά του ο Αντιπερειφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης ευχαρίστησε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στη Μονεμβασία, σε ένα τόπο ο οποίος όπως ανέφερε «δίνει υπεραξία στη Λακωνία και σε ολόκληρη την Ελλάδα». Επίσης αναφέρθηκε κατασκευή του νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με τη σειρά του θα αναβαθμίσει ριζικά το χώρο της υγείας και παράλληλα, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δομές Υγείας όσον αφορά την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

Ο Διοικητής του Κ.Υ. Νεάπολης και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Ιωάννης Μιχαλέτος, επιβεβαίωσε τη στήριξη του σε κάθε δράση που ενισχύει και αναβαθμίζει την παροχή Υγείας στον πολίτη. Ανέφερε ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου συμπίπτει με μια χρονική στιγμή που το Κ.Υ. Νεάπολης έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση σταθμού τηλεϊατρικής, το οποίο όπως δήλωσε «θα εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών».

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν να είναι παρόν και απευθυνόμενος στον κ. Λεκάκη ευχήθηκε το συνέδριο να γίνει θεσμός, μια και όπως τόνισε «η ψηφιακή ιατρική είναι το μέλλον» και να διεξάγεται πάντα στη Μονεμβασία. Τέλος απευθυνόμενος στον πρ. Βουλευτή και Υφυπουργό Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον συνεχάρη για όσα έχει προσφέρει στους Μολάους και στην περιοχή γενικότερα.

Στη συνέχεια ο κ. Λεκάκης απέμεινε ως συνηθίζεται σε κάθε συνέδριο, τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους που όπως τόνισε «έχουν ξεχωρίσει στην επιστήμη, στις τέχνες, στην κοινωνία, στην πολιτική». Έτσι φέτος αποφασίστηκε να τιμηθούν άτομα που έχουν διαπρέψει στο χώρο τους, ξεκινώντας από τον Δημήτριο Κοντοπίδη, Πρόεδρο του European Lung Foundation 2023-26, Ιδρυτή του Patients Hub και Υπ. Ψηφιακής Υγείας Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Ιδρυτή του Δικτύου Ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE» και ιδρυτή της Greece no Limits. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Ιωάννη Λεκάκη και τον Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

Ο κ. Κοντοπίδης εμφανώς συγκινημένος ανέφερε ότι η τιμητική αυτή πλακέτα έχει συμβολική αξία για την αξία που έχουν τέτοια συνέδρια ψηφιακής υγείας στους ασθενείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Και ασθενείς πολλές φορές δεν είναι οι χρόνια ασθενείς που έχουμε συνηθίσει αλλά είναι ο κάθε πολίτης που είναι χρήστης των υπηρεσιών υγείας».

«Πολλές φορές κάποιοι οραματιστές όπως ο κ. Λεκάκης έβλεπαν από μακριά να έρχεται η ψηφιακή ιατρική, η ψηφιακή υγεία και πλέον έχουμε φτάσει στη ψηφιακή θεραπευτική» ανέφερε, ενώ παρουσιάζοντας τη δική του προσωπική εμπειρία στο χώρο της υγείας, ανέδειξε την ανάγκη εδραίωσης και ανάπτυξης της ψηφιακής ιατρικής, επισημαίνοντας: «Κάτι τέτοια συνέδρια βοηθούν στο να είμαστε όλοι συν σχεδιαστές αυτών των τεχνολογικών λύσεων για να μπορεί να επιστρέφει η αξία της τεχνολογίας πίσω στον ασθενή».

Ακολούθησε τιμητική διάκριση στον  Νικόλαο ΣταμπολίδηΚαθηγητή Αρχαιολογίας και Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο κ. Σταμπολίδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί όμως με επιστολή που απέστειλε ανέφερε ότι αυτή η διάκριση αποτελεί έπαινο για την πολυετή προσφορά και το έργο του, ενώ χρησιμοποιώντας τα λόγια που έλεγε ο Γρηγόριος Θεολόγος για το Μέγα Αθανάσιο ότι «Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι» που σημαίνει ότι «επαινόντας τον Αθανάσιον δεν επαινώ το πρόσωπο αλλά την αρετή του», ανέφερε ότι «ο έπαινος που λαμβάνω από εσάς δεν είναι για μένα αλλά αφορά το έργο που αφήνουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές».

Τέλος η Ελληνική Εταιρία Ψηφιακής Ιατρικής, απένειμε ειδική τιμητική διάκριση στην Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη για την προσφορά της στην Ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα μας. Η τιμητική πλακέτα δόθηκε από τον Ιωάννη Λεκάκη και το Νεοκλή Κρητικό.

Η κ. Κεφαλογιάννη αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της ανέφερε ότι αισθάνεται δέος και συγκίνηση που ευρίσκεται στην μοναδική καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Απευθυνόμενη στον κ. Δήμαρχο ανέφερε ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, ενώ απευθυνόμενη στον κ. Λεκάκη, επισήμανε ότι «η τιμητική αυτή διάκριση δεν αποτελεί μια τυπική κίνηση αβρότητας αλλά μια ουσιαστική αναγνώριση της αγάπης, της όρεξης και της αφοσίωσης που έχω δείξει στα χρόνια που υπηρετώ στο υπουργείο τουρισμού».

«Η δυνατότητα παροχής ιατρικής φροντίδας εξ αποστάσεως δεν είναι απλά μία πολυτέλεια, αλλά μία ουσιαστική ανάγκη, ιδιαίτερα, για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας» ανέφερε η κυρία Υπουργός, επισημαίνοντας ότι η τηλεϊατρική συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού καθώς προσφέρει ασφάλεια σε σιγουριά σε επισκέπτες περιοχών που η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες να είναι περιορισμένη.

ΦΩΤΟ: Γιώργος Μακρής

Check Also

Η Μονεμβασία του χθες ζωντανεύει μέσα από το φακό του Poul Rasmussen

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες της Μονεμβασίας του χθες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Άγιο …

G-EZ117CQG76