UA-49499200-1

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2024»

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν χθες 29 Μαΐου 2024, οι εκδηλώσεις μνήμης «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2024», παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, κ. Μάκη Βορίδη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης και πλήθους υψηλών προσκεκλημένων.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, υποδέχθηκε τον Υπουργό Επικρατείας και τους προσκεκλημένους στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά και στη συνέχεια μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπου τελέστηκε αρχικά ο Όρθρος και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η ομιλία από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Πολέμη με θέµα: «Ο τελευταίος μεγάλος Αγώνας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου». Αμέσως μετά, στον Ανδριάντα του Κωνσταντίου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, στην Τοπική Κοινότητα Μυστρά, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση τραγουδιών για την Άλωση από την χορωδία του Δημοτικού σχολείου Μυστρά – Αγίου Ιωάννη.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την συμμετοχή τους οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης και Νάγια Γρηγοράκου, οι Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας και Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, κ.κ. Θεόδωρος Βερούτης και Σπύρος Τζινιέρης, οι Δήμαρχοι Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, Ελαφονήσου, κ. Άγγελος Τσιριγωτάκης, Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Αραπίτσας, Γορτυνίας, κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης, κ. Δημήτρης Ανδρέακος και ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης.

Επίσης παρέστησαν ο Διοικητικής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας, Ταξίαρχος Δημήτρης Αννετούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος Βασίλειος Τσιγαρίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Επιπλέον, το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των Παλαιολογείων, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα, στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) στον Μυστρά, με θέμα «Μορφές – Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού».

Μεταξύ των σπουδαίων ομιλητών ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως συνισταμένη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Η επίτιμη Διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ, Καθηγήτρια κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, εστίασε την ομιλία της στον Πατριάρχη Φώτιο, ως σύμβολο του Βυζαντινού Ουμανισμού της Μεσοβυζαντινής περιόδου.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Δήμητρα Μονιού αναφέρθηκε, κατά την ομιλία της, στη ρηξικέλευθη σκέψη του Θεόδωρου Προδρόμου κατά τον 12ο αιώνα, ενώ ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννης Πολέμης στην πνευματική ζωή της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 14ου αιώνα και στη συμβολή του Θεόδωρου Μετοχίτου.

Τέλος, ο Δρ. Οικονομικών Επιστημών και συγγραφέας, κ. Χρήστος Μπαλόγλου, σκιαγράφησε τις προσωπικότητες των τριών λογίων του Μυστρά, Δημητρίου Κυδώνη, Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνα και Βησσαρίωνος, καθώς και τις προτάσεις που είχαν διατυπώσει για τη διάσωση του βυζαντινού κράτους.

ΦΩΤΟ: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Check Also

Έκθεση φωτογραφίας για τον Καβομαλιά στην πινακοθήκη Αχιλλέα Βαρβαρέσου

Μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Καβομαλιάς: από φως και πέτρα», πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην …

G-EZ117CQG76