UA-49499200-1

H Φιλιππούπολη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019

20.5.2015_H Φιλιππούπολη πολιτιστική πρωτεύουσα

Η Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ), στη Βουλγαρία, θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόκειται για την πρώτη βουλγαρική πόλη που επιλέγεται για τον θεσμό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Τότεφ, τονίζει ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου να αναδειχτεί η πολιτισμική κληρονομιά της Βουλγαρίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός προκειμένου η πόλη να ανταποκριθεί στον θεσμό θα φτάσει στα 34 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Σόφια. Η πόλη είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Μαρίτσα και συνδέεται με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας (127 χιλιομέτρων) με τη Σόφια. Ο πληθυσμός της είναι κατεξοχήν βουλγαρικός αλλά ζουν και μειονοτικοί πληθυσμοί Τσιγγάνων, Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Αρμενίων. Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η πόλη έχει πάνω από 200 αρχαιολογικούς χώρους, από τους οποίους 30 είναι εθνικής σημασίας. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια από την αρχαιότητα – η πόλη είναι μεταξύ των λίγων, που έχουν δύο αρχαία θέατρα -, τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, μια καλοδιατηρημένη παλιά συνοικία από την περίοδο της Εθνικής Αναγέννησης με ωραίες κατοικίες, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Υπάρχουν πολλά Mουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Η Φιλιππούπολη φιλοξενεί μουσικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θεωρείται αφετηρία για εκδρομές σε μέρη της περιοχής, όπως το Μοναστήρι Μπάτσκοβο, το χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο ή τα κέντρα ιαματικών πηγών Χισάρια, Μπάνυα, Κράσνοβο και Στρέλτσα.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76