UA-49499200-1

Anti-toxin Plan: Ένα υγιεινό διάλειμμα

5.10.2015_Διατροφή και… άριστα

Ένα διάλειμμα από τον καθημερινό τρόπο ζωής και διατροφής μάς χρειάζεται προκειμένου να ξεκουραστούμε και να ανανεωθούμε. Φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα πλάνο αποτοξίνωσης σε όλα τα επίπεδα και διώχνουμε ό,τι βαραίνει το σώμα και το μυαλό μας.

Μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα και τους μηχανισμούς που διαθέτει, το σώμα μας βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αποτοξίνωσης. Σήμερα, όμως, ο τρόπος ζωής και διατροφής, το επίμονο στρες και τα κάθε λογής τοξικά χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία καθαρισμού του σώματος. Χρειάζεται, λοιπόν, πού και πού ένα διάλειμμα, τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα μας, για να αντεπεξέλθουν στην απαιτητική καθημερινότητα.

Εν αρχή ην η Μεσογειακή Διατροφή
Όταν λέμε αποτοξίνωση, δεν εννοούμε να κουράσουμε και να εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας με απότομα και στερητικά σχήματα που βασίζονται σε αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, χυμών και λαχανικών για πολλές ημέρες. Τέτοια προγράμματα διατροφής μπορεί προσωρινά να βοηθήσουν, αλλά η πολυήμερη εφαρμογή τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα διαιτολόγιο βασισμένο κυρίως σε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων που αποτοξινώνουν. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καλύτερο διατροφικό μοντέλο φυσικής αποτοξίνωσης είναι η Μεσογειακή Διατροφή, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λευκά κρέατα (ψάρι, κοτόπουλο), ανάλατους ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο (ως βασική πηγή λίπους). Η κατανάλωση τροφών που προάγουν τη φυσική αποτοξίνωση έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, την κινητοποίηση της διαδικασίας ούρησης, την αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των παραπροϊόντων από τον αυλό του εντέρου και μια συνολικότερη βελτίωση του λεμφικού μας συστήματος, που αποτελεί το βασικό μέσο απομάκρυνσης των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό μας.

Κινήσεις ματ
* Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά.
* Τρώτε λογικές μερίδες φαγητού, προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.
* Αυξήστε την κατανάλωση εποχικών φρούτων και λαχανικών, χόρτων, πιστοποιημένων τροφίμων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ανεπεξέργαστων τροφίμων.
* Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικές βιταμίνες μέσω της κατανάλωσης φρεσκοστυμμένων χυμών.
* Ελέγξτε την προσθήκη αλατιού στα φαγητά που θα καταναλώσετε και προτιμήστε μπαχαρικά και μυρωδικά όπως το πιπέρι, ο μαϊντανός, το ξίδι, το λεμόνι, η ρίγανη, το θυμάρι κ.λπ.
* Αποφεύγετε το φαγητό εκτός σπιτιού, καθώς είναι πλούσιο σε αλάτι, αλλά και το επεξεργασμένο κρέας, όπως για παράδειγμα τα καπνιστά αλλαντικά.

Βαθιές ανάσες, πηγή ζωής 
Λίγα λεπτά χαλάρωσης με βαθιές ανάσες είναι αρκετά για να ανανεώσουν την ενεργητικότητά σας οποιαδή­ποτε ώρα της ημέρας και να διώξουν το άγχος. Όπως ­διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, η σωστή αναπνοή προσφέρει στο σώμα και στο μυαλό πραγματική χαλάρωση, βοηθά την καρδιά να λειτουργεί καλύτερα και εγγυάται καλύτερη οξυγό­νωση σε όλα τα όργανα του σώματος. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπνέουν σωστά. Εκπαιδευτείτε στο πώς θα αναπνέετε σωστά κάνοντας την παρακάτω ­άσκηση:
* Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια σας τεντωμένα και τοποθετήστε ένα ελαφρύ βιβλίο στο στομάχι σας.
* Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και προσπαθήστε κατά τη διάρκειά της να ανεβάσετε το ­βιβλίο, σπρώχνοντάς το ουσια­στικά με την κοιλιά.
* Στη συνέχεια, εκπνεύστε ήρεμα και προσπαθήστε να κατεβάσετε το βιβλίο ρουφώντας ουσιαστικά το στομάχι σας. Να θυμάστε ότι η εκπνοή πρέπει να είναι διπλάσια σε διάρκεια από την εισπνοή. Συνήθως, η εισπνοή μετριέται σε 4 χρόνους και η εκπνοή σε 8 χρόνους.

Η απόλυτη ευεξία στο μπάνιο σας
Για να έχει το μπάνιο σας αποτοξινωτική επίδραση, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι κάτω από τους 35° C. Επιπλέον, ρίξτε μέσα: 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Τα συστατικά αυτού του μείγματος τονώνουν το κυκλοφορικό, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, βελτιώνουν τη διάθεση και γενικά προσφέρουν αίσθημα ευεξίας. Βυθιστείτε στην μπανιέρα και μείνετε μέσα για 10-20΄.

Γυμναστική, για καλύτερες επιδόσεις 
Έρευνες δείχνουν ότι ολόκληρη η βιοχημεία του σώματος γίνεται πιο αποτελεσματική όταν είμαστε σε φόρμα: κοιμόμαστε ευκολότερα, αντιμετωπίζουμε καλύτερα το στρες και αισθανόμαστε πιο φρέσκοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, καθώς αθλούμαστε αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που συμβάλλουν στην ψυχική ευφορία.

Μασάζ για άμεση αναζωογόνηση 

Αναμείξτε 50 ml αιθέριο έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Χρησιμοποιήστε το λάδι που φτιάξατε για να κάνετε μασάζ στον αυχένα, τους κροτάφους και το κεφάλι. Αν είστε πολύ πιασμένοι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να κάνετε μασάζ σε όλο σας το σώμα.

Ύπνος, ο ευεργετικός 
Το να χορταίνετε τον ύπνο σας και να κοιμάστε καλά είναι το καλύτερο γιατρικό. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός αποκαθιστά τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να έχετε, ωστόσο, ποιοτικό ύπνο, μην πίνετε καφέ αργά το απόγευμα, μην τρώτε βαριά αν πρόκειται να κοιμηθείτε, μην κάνετε γυμναστική ή κάποια έντονη δραστηριότητα 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος και κυρίως η κακή ποιότητά του είναι από τις πιο συχνές αιτίες για την έλλειψη ευεξίας, την ατονία και την κακή διάθεση.

Η ευχαρίστηση είναι το παν
Η συστηματική επιλογή και επιδίωξη ευχάριστων δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση βοηθούν να βιώσετε θετικά συναισθήματα και να προστατευτείτε από το άγχος. Λέγοντας ευχάριστες δραστηριότητες, εννοούμε απλά πράγματα που μπορείτε να εντάξετε εύκολα στην καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, βλέποντας μια καλή ταινία, βγαίνοντας με τους φίλους σας.

Νέοι φίλοι, καλή υγεία 
Το κοινωνικό δίκτυο αποτελεί ισχυρό προστατευτικό παράγοντα ενάντια στις ψυχικές παθήσεις, γι’ αυτό φροντίζετε για την ανάπτυξη και διατήρηση των κοινωνικών σας σχέσεων. Όσο φορτωμένο και να είναι το πρόγραμμά σας, δεν πρέπει να παραμελείτε τους φίλους σας. Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανούς επιστήμονες, η ύπαρξη φίλων και κοινωνικής ζωής ισοδυναμεί από άποψη υγείας με τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με τη φυσική άσκηση.

Τι να πίνετε

Κρύος αποτοξινωτικός χυμός
Υλικά
1 ποτήρι φρέσκο χυμό μήλου
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/3 ποτήρι χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Διαλύστε τον χυμό μήλου με το χλιαρό νερό για να μην είναι πολύ πηχτός και προσθέστε την κανέλα.
Τι κερδίζετε:  Η κανέλα κάνει τον χυμό ιδανικό φάρμακο για το στομάχι,  αυξάνει την ενεργητικότητα του οργανισμού και έχει χωνευτική δράση. Το μήλο είναι ελαφρύ σε γεύση και εύπεπτο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ερεθίζει το στομάχι και το έντερο, αλλά ταυτόχρονα να καταπραΰνει ενδεχόμενες ενοχλήσεις. Ο χυμός αυτός ενδείκνυται  ιδιαίτερα μετά από κατανάλωση κάποιου πλούσιου μεσημεριανού ή μετά από έντονο στρες.

Ζεστό ρόφημα
Υλικά

1 ξυλάκι κανέλα
1 μικρή φλούδα πορτοκαλιού
2 κλωναράκια τσάι του βουνού
1 κουταλάκι μέλι
1 φλιτζάνι καυτό νερό
Εκτέλεση
Βάλτε σε 1 φλιτζάνι με ζεστό νερό τα υλικά, αφήστε τα μερικά λεπτά να απελευθερώσουν τις τονωτικές τους ουσίες και απολαύστε το ρόφημά σας.

 

 

Πηγή: vita.gr

 

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76