
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η γέφυρα που οδηγεί στο Κάστρο Μονεμβασίας. Πρόκειται για τσιμεντένια κατασκευή η οποία συνδέει τον οικισμό «Γέφυρα» με την ιστορική Καστροπολιτεία και αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση σε αυτή.
Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα, καλύπτοντας άνοιγμα μήκους 8,80 μ, με πλάτος οδοστρώματος 7,20 μ. Λόγω της θέσης της -άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα- παρουσιάζει έντονα προβλήματα φθορών, τα οποία επιδρούν άμεσα στην ασφάλεια και στατική της επάρκεια.


Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Το φαινόμενο διάβρωσης του οπλισμού είναι εκτεταμένο, με αποκόλληση τμημάτων σκυροδέματος σε μεγάλη έκταση και με ταυτόχρονη καταστροφή του οπλισμού, τόσο στις δοκούς όσο και στην πλάκα. Συνέπεια των παραπάνω είναι η μείωση της φέρουσας ικανότητας της γέφυρας, γεγονός που καθιστά την κατασκευή στατικά επικίνδυνη, με δεδομένο μάλιστα ότι από αυτή διέρχονται βαρέα οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του monemvasianews.gr, το πρόβλημα είναι γνωστό, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2019, τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου όσο και σε αυτές της Περιφέρειας. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ενέργεια.

Για ακόμα μια φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των αρμοδίων φορέων. Δήμος Μονεμβασίας και Περιφέρεια Πελοποννήσου καλούνται -πριν είναι πολύ αργά- να συνεργαστούν, σε μια ύστατη προσπάθεια, άμεσης ενίσχυσης και μελλοντικής αντικατάστασης της ήδη πληγωμένης γέφυρας που οδηγεί στο Κάστρο Μονεμβασίας.
monemvasianews.gr η Φωνή της Μονεμβασίας