UA-49499200-1

Τα ομορφότερα λουλούδια σε εικαστικούς πίνακες

7.9.2015_Andy Warhol - Flowers (1970)

Από τα νούφαρα του Monet μέχρι τα πολύχρωμα άνθη του Warhol, η παγκόσμια τέχνη έχει να επιδείξει αριστουργήματα γεμάτα με την μυρωδιά και τις ομορφιές της φύσης.

Andy Warhol – Flowers (1970)

Ο Warhol είχε πολλές φορές τα λουλούδια για πηγή έμπνευσής του. Αυτή η σειρά όμως, γεμάτη με πολύχρωμα λουλούδια, έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1964 και ήταν βασισμένη σε φωτογραφίες ιβίσκων. Ο Warhol πρόσθεσε στα λουλούδια έντονο χρώμα και τα τοποθέτησε επάνω σε καταπράσινο γρασίδι. Το μοτίβο αυτό επαναλήφθηκε σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις τα επόμενα 20 χρόνια, άλλοτε λεπτομέρεια αυτού κι άλλοτε με διαφορετικό φόντο. Πάντα όμως εξίσου εντυπωσιακά.

Monet – Blue Water Lilies (1916-1919)

7.9.2015_Manet - Lilacs in a Vase (περίπου το 1882)

Ο Monet σε μεγάλη ηλικία δήλωσε ότι μεγαλύτερη αξία πήρε από τον μοναδικό του κήπο, παρά από τα καλλιτεχνικά του έργα. Ειδικά η λιμνούλα με τα νούφαρά του στο Giverny ήταν από τα πιο αγαπημένα του. Τα μεγάλα αυτά πλατιά λουλούδια αντανακλούν το φως του ήλιου και αλλάζουν χρώματα. Αργά το απόγευμα παίρνουν ένα υπέροχο μπλε χρώμα, το οποίο αποτύπωσε ο Monet στον πίνακά του. Αν τα παρατηρήσεις, τα νούφαρα μοιάζουν με λουλούδια σε λίμνη, αλλά από μακριά θυμίζουν αστέρια στον ουρανό.

Manet – Lilacs in a Vase (περίπου το 1882)

Κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Manet ξεκίνησε να ζωγραφίζει λουλούδια σε κρυστάλλινα βάζα. Το αντικείμενο της έμπνευσής του ήταν τα λουλούδια που του προσέφεραν οι φίλοι που έρχονταν να τον επισκεφθούν, όσο ήταν άρρωστος. Το σχεδόν ασημένιο νερό και τα υπέροχα λευκά και πράσινα χρώματα έμειναν για πάντα στην ιστορία μέσα από αυτόν του τον πίνακα.

Van Gogh – Vase with Pink Roses (1890)

7.9.2015_Van Gogh - Vase with Pink Roses (1890)

Μπορεί τα ηλιοτρόπιά του να είναι ο πιο αναγνωρίσιμος και αγαπημένος πίνακας του Van Gogh, είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξεις μόνο έναν από τη σειρά αυτή. Για αυτό καταλήξαμε να παρουσιάσουμε έναν από τους όχι και τόσο αναγνωρίσιμους πίνακές του, που δεν έχει τόσο λαμπερά χρώματα όσο οι άλλοι, αλλά διαθέτει έναν βαθύ συμβολισμό: τα λουλούδια έχουν χάσει το πρότερο ροζ χρώμα τους κι έχουν γίνει πια άσπρα. Μπροστά στον πρασινωπό τοίχο μοιάζουν μοναδικά και ολάνθιστα με την πινελιά του ζωγράφου.

Dürer – Tuft of Cowslips (1526)

Στα έργα του ο Dürer έχει σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε λεπτομέρειες και να αποκαλύψει την ομορφιά τους απόλυτα ρεαλιστικά. Το ίδιο συνέβη και στον πίνακα αυτό που αποτυπώνει με εξαιρετική ακρίβεια τα λουλούδια. Ο τρόπος που αποτύπωσε ειδικά τις ρίζες του φυτού, το κάνει να μοιάζει με αναδυόμενο νησί. Απλά υπέροχο.

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76