UA-49499200-1

Η αίσθηση της «Οικογένειας» μέσα από τον φωτογραφικό φακό

19.3.2015_Η αίσθηση της «Οικογένειας» μέσα από τον φωτογραφικό φακό
Μαρία Πάγκαλη.

Με μία γενική και αφηρημένη προσέγγιση του θέματος της, η έκθεση φωτογραφίας μελών του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος», με τίτλο «Οικογένεια», εγκαινιάζεται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ.
Φιλοδοξώντας να κινητοποιήσουν τους θεατές, οδηγώντας τους συγκινησιακά στους δικούς τους οικείους χώρους και τις προσωπικές τους αναμνήσεις, οι 300 περίπου φωτογραφίες της έκθεσης μπορεί να στηρίζονται – τουλάχιστον οι περισσότερες – σε αποτύπωση, μεταφορά και μεταμόρφωση οικείων χώρων του φωτογράφου.

Σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, η «Οικογένεια» δεν είναι μια έκθεση οικογενειακών σχέσεων, ούτε μια ειλικρινής και πιστή καταγραφή συγγενικών προσώπων. Μπορεί να εικονίζονται (οποιαδήποτε) πρόσωπα, κατοικίες ή αντικείμενα, αρκεί να παραπέμπουν σε αυτό, που αποτελεί την αίσθηση μιας οικογένειας.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου, επιχειρεί να υπογραμμίσει μια στροφή πολλών φωτογράφων των ημερών μας στον αποκλειστικά προσωπικό τους περίγυρο. Σε έναν χώρο που, για πολλά χρόνια, είχε αφεθεί και περιορισθεί – ίσως, και με κάποια περιφρόνηση – στη λεγόμενη αναμνηστική και ερασιτεχνική φωτογραφία.

Με σκοπό την προώθηση τής φωτογραφικής τέχνης
Με ιδρυτή και πρόεδρό του τον φωτογράφο, καθηγητή φωτογραφίας και συγγραφέα θεωρητικών συγγραμμάτων για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, Πλάτωνα Ριβέλλη, ο «Φωτογραφικός Κύκλος» είναι ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο, που λειτουργεί από το 1988, με έδρα την Αθήνα, και σήμερα αριθμεί περί τα 250 μέλη, στις εισφορές των οποίων στηρίζει την οικονομική του ανεξαρτησία.

Σκοπός του είναι η προώθηση τής τέχνης τής φωτογραφίας, η δημιουργία καλλιεργημένου φωτογραφικού κοινού, η καλλιτεχνική καλλιέργεια των μελών του και η ενίσχυση τού καλλιτεχνικού τους έργου. Την πραγματοποίηση των στόχων του επιδιώκει με τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, προβολών και εκθέσεων και με την έκδοση φωτογραφικών λευκωμάτων και θεωρητικών βιβλίων.
Από το 2003, τα σεμινάρια τού «Φωτογραφικού Κύκλου» στην Αθήνα, καθώς και οι εβδομαδιαίες διαλέξεις του διεξάγονται στα δύο αμφιθέατρα τού Μουσείου Μπενάκη, η χρήση των οποίων προσφέρεται ανιδιοτελώς. Το 2008, ο Κύκλος δώρισε τη μεγάλη φωτογραφική βιβλιοθήκη του (4.000 τόμοι) στο Φωτογραφικό Αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη, βιβλιοθήκη πλέον ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι φωτογράφοι
Στην έκθεση συμμετέχουν με προσωπικά portfolios οι φωτογράφοι: Ελευθερία Αγγελάκη, Περικλής Αντωνίου, Λουκάς Βασιλικός,  Γιώργος Βογιατζάκης, Αλέξανδρος Βρεττάκος, Έλενα Γεωργοπούλου, Ιωάννα Γεωργοπούλου, Σάκης Δαζάνης, Χάρης Ελευθεριάδης, Λία Ζαννή, Γιάννης Ζήσης, Αλέκος Θεοφανίδης, Μαριάννα Καράλη, Παύλος Κούρκαφας, Νίκος Κωνσταντινίδης, Νίκη Κώτση, Νικηφόρος Μανδηλαράς, Μάνια Μπενίση, Εύη Μπόικου, Πόλυ Οικονόμου, Ελένη Ονάσογλου, Μαρία Πάγκαλη, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Γεωργία Πανάκια, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Κατερίνα Παττακού, Μιχάλης Πολιτόπουλος, Κώστας Σερέτης, Χριστίνα Σοροβού, Ανδρέας Σχοινάς, Γεράσιμος Τσέπας, Νίκος Χατζηγεωργιάδης, Ελένη – Μαρία Χρυσικού.

Ξεναγήσεις
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τον Πλάτωνα Ριβέλλη και τους φωτογράφους του Φωτογραφικού Κύκλου, που λαμβάνουν μέρος σε αυτή. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των ξεναγήσεων διαμορφώνεται ως εξής: 2, 23 και 30/4 και 7, 14 και 21/5: 17:00 – 19:00, 4 και 25/4 και 9, 16 και 23/5: 12:00 – 13:00.

Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη: Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 – Αθήνα, τηλ.: 210 3671000, ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00 – 17.00, Πέμπτη και Σάββατο: 9.00 – 24.00, Κυριακή: 9.00 – 15.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 5 ευρώ, μειωμένο: 3 ευρώ, η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο κατά 2 ευρώ.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76