UA-49499200-1

5 Ιουνίου 2015: Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ

3.6.2015_5 Ιουνίου 2015-Ευρωπαική Ημέρα Χωρίς Ασανσέρην Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) με τον τοπικό του συνεργάτη στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ», θα πραγματοποιήσουν την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ. Την ημέρα αυτή οι συνεργάτης της ISCA, σε περισσότερες από 15 χώρες μέχρι στιγμής, θα κλείσουν τους ανελκυστήρες σε πάνω από 200 κτίρια, σε περισσότερες από 50 Ευρωπαϊκές πόλεις, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της ISCA «NowWeMove» για την προώθηση του μαζικου αθλητισμού, της φυσικής άσκησης και της σηματικής δραστηριότητας.

Στην Ελλάδα ήδη έχουν δηλώσεις συμμετοχή η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών, οι Δήμοι Φιλοθέης – Ψυχικού, Κοζάνης, Σκύδρας, Δράμας, Φαρσάλων, Παύλου Μελά και  ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Τροχαία Θεσσαλονίκης, όπου οι ανελκυστήρες θα είναι εκτός λειτουργίας.

Η ISCA και οι συνεργάτες της έχουν προσκαλέσει οργανισμούς και ιδιώτες να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία κλείνοντας εθελοντικά μερικούς από τους ανελκυστήρες στις εγκαταστάσεις τους. Με την συμμετοχή τους θα ενθαρρύνουν τους πολυάσχολους ανθρώπους να κινηθούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Ολες οι δράσεις για την Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ θα είναι εθελοντικές και θα λάβουν υπόψην τους τις ανάγκες προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και προβλήματα υγείας

Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ έχει στόχο να εστιάσει την προσοχή του κοινού στην σημασία της σωματικής δραστηριότητας, για την υγεία και την ευεξία του και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους, να είναι σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους.

 «Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε μια πληθώρα τεχνολογικών επιτευγμάτων που μας γλυτώνουν πολύ χρόνο και προσπάθεια. Ωστόσο, έχουν οδηγήσει το ανθρώπινο σώμα στην ακινησία με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται και να μην λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Ως άνθρωποι γεννιόμαστε για να κινούμαστε και χρειαζόμαστε πιο συχνή σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Εθνικός Συντονιστής της εκστρατείας NowWeMove στην Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς.

Δείτε ποιοί συμμετέχουν στο σύνδεσμο http://no-elevators-day.nowwemove.com/noelevatorsday-events/ . Όσοι θα ήθελαν (οργανισμοί, ιδιώτες) να πάρουν μέρος, ας επικοινωνήσουν με τον τοπικό συνεργάτη της Ημέρας Χωρίς Ασανσέρ, Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ, Γιώργο Φαρφαρά στο τηλ. 6936888967, Ελένη Λουαράση στο τηλ. 6977862572, nowwemovegreece@gmail.com.

Τα επίπεδα της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη

Το 63% του ευρωπαϊκού πληθυσμού φέρεται να είναι είτε αδρανείς (20%) ή δεν φθάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας σωματικής δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση (43%), το οποίο είναι ισοδύναμο με μόλις πάνω από 20 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 80% των εφήβων ηλικίας 13-15 ετών δεν επιτυγχάνουν το ημερήσιο επίπεδο τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας / έντονης σωματικής δραστηριότητα για τα παιδιά και τους νέους που συνιστάται από τον ΠΟΥ.

Η σωματική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία, αλλά επίσης  με την καλή διάθεση, την δυνατότητα να μοιράζεσαι την χαρά,  την διασκέδαση και τον χρόνο σου με την οικογένεια και τους φίλους. Η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει επίσης σημαντικό προληπτικό ρόλο σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές πτυχές της επίδρασης που μπορεί η σωματική δραστηριότητα να έχει στη ζωή μας: σωματική υγεία, ψυχική υγεία, την κοινωνική ένταξη, και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οικονομικά οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης και την τόνωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να έχουμε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι πολίτες.

Σωματική υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η σωματική αδράνεια είναι ο τέταρτος κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα, αντιπροσωπεύοντας το 6% των θανάτων παγκοσμίως, μαζί με την υψηλή πίεση του αίματος (13% των θανάτων παγκοσμίως), το κάπνισμα (9%), υψηλή γλυκόζη αίματος (6 %), και το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία (5%).

Η σωματική αδράνεια αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Στην Ευρώπη (WHO) η σωματική αδράνεια είναι υπεύθυνη για το 5,5% των καρδιο-αγγειακών παθήσεων, για το 6,8% του διαβήτη τύπου 2, για το 9,3% του καρκίνου του μαστού και το 9,8% του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κατά την εξέταση όλων των αιτιών θανάτου, το 8,8% από όλα τα αίτια θνησιμότητας στην Ευρώπη σχετίζεται με την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ψυχική υγεία

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης, του άγχους, των προβλημάτων αυτοπεποίθησης, της ψυχολογικής καταπόνησης και των συναισθηματικών διαταραχών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό υπό το φως του γεγονότος ότι η ψυχική ασθένεια αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως η πιο σημαντική ανησυχία για την υγεία των παιδιών και των εφήβων στις ανεπτυγμένες χώρες, με εκτιμώμενο επιπολασμό του 8-23% μεταξύ των παιδιών και των εφήβων πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών.

Η κοινωνική διάσταση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα των παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των επιπέδων συγκέντρωσης, μεγαλύτερη ικανοποίηση, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και πιο ήρεμη επίλυσης διαφορών. Τα άτομα που συμμετέχουν σε τακτική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου (οποιασδήποτε έντασης) είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Βελτιωμένη ακαδημαϊκή και γνωστική απόδοση τεκμηριώνεται επίσης μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα.

Οικονομική διάσταση

Υπάρχουν διάφορες δαπάνες που συνδέονται με την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η άμεση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και το έμμεσο κόστος της έλλειψης σωματικής άσκησης στην Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη CEBR / ISCA, η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί € 1.200.000.000 για το κόστος θεραπείας του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Εκτιμάται ότι μια  μείωση 20% στην σωματική αδράνεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος του διαβήτη κατά 1,3 δισ. €. 

Σχετικά με την εκστρατεία NowWeMOVE

Η εκστρατεία NowWeMove είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία στην Ευρώπη για την  προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Ξεκίνησε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) και συγκεντρώνει οργανώσεις για τον αθλητισμό για όλους από φιαφορετικόυς κλάδους με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη. Το όραμα της εκστρατείας είναι να έχουμε «100 εκαττομύρια περισσότερους Ευρωπαίους δραστήριους στον αθλητισμό και την φυσική άσκηση μέχρι 2020». Οι γενικοί στόχοι της εκστρατείας είναι: α) να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, β) να προωθήσει περισσότερες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση και γ) να επιτρέψει την βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη ικανοτήτων στους φορείς που παρέχουν πρωτοβουλίες σωματικής άσκησης μέσω της υπεράσπισης και παροχής λύσεων με ελεύθερη πρόσβαση.

Check Also

Νεοκλής Κρητικός: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τελικά από τη Σπάρτη

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η Σπάρτη συμπεριλήφθηκε τελικά στους …

G-EZ117CQG76