UA-49499200-1

«1821 Πριν και Μετά»: Επετειακή έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη

Πραγματοποιήθηκε, σε πρώτη μετάδοση, η παρουσίαση  της επετειακής έκθεσης με τίτλο «1821 Πριν και Μετά» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, στο σύνολο των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138),  θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021 και θα διαρκέσει έως τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και θα φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης, το 1821. Η δεύτερη ενότητα θα ακολουθεί την εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που θα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται με την διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου.

Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό του Μουσείου Μπενάκη σε τεκμήρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε –ήδη από την ίδρυσή του– με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν: Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων, με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με το σύνολο των έργων της, τα επιτοίχια κείμενα και τις λεζάντες που τεκμηριώνουν τα εκθέματα και την εποχή τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελητής της έκθεσης, «η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη του Αγώνα της ανεξαρτησίας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το βαθύ περιεχόμενο που έχει η έννοια «Ελληνική Επανάσταση». Ένα περιεχόμενο που λογικά και συναισθηματικά συνδέεται με την εποχή που προηγήθηκε όπως και με εκείνη που ακολούθησε. Έτσι, μια μεγάλη έκθεση για τα εκατό πρώτα χρόνια του νεότερου Ελληνισμού εξηγεί, αποκαλύπτει και φωτίζει τα βήματα που έγιναν στη δημιουργία της ταυτότητας μας».

Η κυρία Μαρία Δημητριάδου, Επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, συμπλήρωσε ότι «η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αντικειμένων που προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Πίνακες ζωγραφικής, έγγραφα, όπλα και ενδυμασίες που φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου έρχονται στο φως και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Οι συλλογές του Αντώνη Μπενάκη, πλαισιωμένες από πολυάριθμες δωρεές, οπτικοποιούν και ζωντανεύουν 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας».

Πηγή: naftemproriki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76