UA-49499200-1

Υβριδικά όντα, που κάτι θέλουν να μας πουν;

14.6.2014_Υβριδικά όντα, που κάτι θέλουν να μας πουν;Εγκαινιάζοντας το επίσημο άνοιγμα της Fougaro The Gallery Nafplion στο κοινό, το Φουγάρο, στο Ναύπλιο, παρουσιάζει – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – μεγάλη ατομική έκθεση του εικαστικού Mark Hadjipateras, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 14 Ιουνίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα.
Σε επιμέλεια της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου και του ίδιου του καλλιτέχνη, η έκθεση περιλαμβάνει δουλειά των τελευταίων έξι ετών: έργα γλυπτά και επιτοίχια, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά ή έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτή. Περισσότερα από 100 έργα, κυρίως γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων από fiberglass, μπρούντζο και αλουμίνιο, μονοτυπίες λαδιού και έργα σε καμβά, θα εκτεθούν στον μοναδικό χώρο 300 τ.μ. και ύψους 5,5 μ. της Fougaro Gallery, που ολοκλήρωσε τις κτηριακές του εγκαταστάσεις πρόσφατα, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενιαίους εκθεσιακούς χώρους, που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα. Πρόκειται για το κεντρικό κτήριο του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος «Ανθός», όπου στεγάζεται το Φουγάρο.

Τι είναι αυτά τα πλάσματα;
«Ξεναγώντας» μας στην έκθεση, η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου σημειώνει: «Ολόκληρη η χρωματιστή κοινωνία των City Dwellers, τα μοναδικά υβριδικά πλάσματα του Mark Hadjipateras, κάνει απόβαση στη Fougaro The Gallery. Παράξενα τρυφερά  ανθρωπόμορφα όντα, δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν, που θα γοητεύσει τον θεατή. Τι είναι αυτά τα πλάσματα; Από πού ήρθαν; Θέλουν κάτι να μας πουν; Είναι ανθρωπάκια ή μήπως τρομπέτες με ποδαράκια;

Μαζί τους, δύο μεγάλα μαύρα γλυπτά – μνημεία των ίδιων των City Dwellers – δεσπόζουν επιβλητικά μέσα στον χώρο. Κοντά στους City Dwellers, τα New Totem, το Δέντρο και οι Πρόγονοι: μορφές γήινες, διαχρονικές, δημιουργούν το “Δάσος”. Πομποί και δέκτες μαζί, αφομοιώνουν και μεταπλάθουν, συνομιλώντας, παράλληλα, με το σύμπαν και με μας. Οι μονοτυπίες, νέα δουλειά που εξελίσσει τις χαρακτηριστικά καμπυλόμορφες φιγούρες σε ελλειπτικά αρχέτυπα σχέδια, αναπτύσσονται σε μεγάλες οριζόντιες και κάθετες φρίζες. Πρόκειται για μονοχρωμίες λαδιού, αποτυπωμένες σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτήν την έκθεση.
Τέλος, το Aluminum World, ένα φουτουριστικό αστικό τοπίο με 250 στοιχεία – χαρακτήρες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά επίσης. Εδώ, στη μικρότερή τους κλίμακα, ξαναβρίσκουμε τους City Dwellers, συχνά μετεξελιγμένους, να συνυπάρχουν με όσα συνθέτουν τον φανταστικό ασημένιο κόσμο τους. Μαζί με τις μονοτυπίες, τα έργα σε καμβά συμπληρώνουν την έκθεση, εμπλουτίζοντας τον διάλογο ανάμεσα σε όλα τα γλυπτά του Mark Hadjipateras. Είναι ένας διάλογος ψιθυριστός, ανάμεσα σε στοιχεία και όντα, οικεία και άγνωστα μαζί. Θα έλεγες πως μας απλώνουν – λίγο διστακτικά; – το χέρι… αν μπορούσαν λίγο να κινηθούν… ίσως, να ‘θελαν δυο λέξεις μόνο να μας πουν: “we are one”».

Εικαστικός με ευελιξία
Ο Mark Ηadjipateras γεννήθηκε το 1953, στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε. Από το 1982 και για 20 χρόνια, έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Το 2002. εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το έργο του κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει κάνει site – specific εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε γκαλερί και  δημόσιους χώρους, σε Αμερική και Ευρώπη. Το 2000, του ανατέθηκε από το Μετρό της Νέας Υόρκης η διακόσμηση του σταθμού 28th Street της γραμμής Broadway με 36 ψηφιδωτές συνθέσεις, έργο για το οποίο βραβεύτηκε από το Municipal Arts Society της Νέας Υόρκης, το 2003. Έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις και σε 30 ατομικές, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες
Fougaro The Gallery Nafplion: Ασκληπιού 98 – Ναύπλιο, τηλ.: 27520 47300. Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουνίου – 3 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 18.00 – 23.00 ή κατόπιν συνεννόησης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τα εργαστήρια του Φουγάρου και θα οργανώνονται ξεναγήσεις για σχολεία και επισκέπτες.

 

Πηγή : naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76