UA-49499200-1

Το «Still life» του Δημήτρη Παπαιωάννου ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του

15.9.2015_Το «Still life» του Δημήτρη Παπαιωάννου

Πριν ξεκινήσει την παγκόσμια περιοδεία του, το «Still life» του Δημήτρη Παπαϊωάννου ανοίγει τη χειμερινή σεζόν του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με 10 παραστάσεις, από τις 16 έως τις 19 και από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Η παράσταση, που απόλαυσαν 13.000 θεατές, την άνοιξη του 2014, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μετά από πρόσκληση του Robert Wilson, παρουσιάστηκε στο Watermill Center Summer Benefit Gala στη Νέα Υόρκη,  ξεκινάει το νέο της ταξίδι ξαναδουλεμένη και με ανανεωμένο δυναμικό.

Μετά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το «Still life» θα παρουσιαστεί στο Festival d’ Automne στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ Novart στο Μπορντό, στο Dansens Hus στη Στοκχόλμη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου a Mil στο Σαντιάγκο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σάο Πάολο (MITsp), στο deSingel International Arts Campus στην Αμβέρσα, στο 13ο Φεστιβάλ Χορού στο Βελιγράδι και στο Festival A dança dança – se com os pés στην Μπράγκα.

Χοροθέατρο τολμηρής αισθητικής

O Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο άπιαστος εικονοκλάστης της Ομάδας Εδάφους και των Ολυμπιακών Αγώνων, πλησιάζει πλέον μια 30ετία στο σύγχρονο χοροθέατρο της τολμηρής αισθητικής και, πάντα, κατορθώνει να αιφνιδιάζει με τις κινούμενες συμβολικές του εικόνες και τις προκλητικές του αναφορές.
Το «Still life» είναι αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης ερευνητικής πορείας του, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών, η οποία ξεκίνησε με το «Πουθενά» (2009) και συνεχίστηκε με το «Μέσα» (2011) και την «Πρώτη ύλη» (2012).

Σαν άλλος Σίσυφος

Το έργο αντλεί έμπνευση από τον μύθο του Σίσυφου, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τους θεούς να κυλάει αιώνια έναν βράχο ως την κορυφή ενός βουνού. Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια έρημη σκηνή, ο άνθρωπος – εργάτης, σαν άλλος Σίσυφος, αναζητεί τη λύτρωση μέσα από τον καθημερινό μόχθο. Οι ερμηνευτές του έργου ισορροπούν, συνθέτοντας φιγούρες και δημιουργώντας οπτικές απάτες, και αναμετρώνται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών, στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν από την ύλη και να ενωθούν με την ελαφρότητα του σύμπαντος.

Με χαρακτηριστική άνεση
Ο ζωγράφος, δημιουργός κόμιξ, σκηνογράφος, ερμηνευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει αποδείξει ότι περνά με χαρακτηριστική άνεση από μεγάλα θεάματα, όπως οι τελετές  έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, σε λιτά ντουέτα, ενώ η ματιά του, είτε σε μυθικές μορφές, όπως στη «Μήδεια», είτε στην οικεία αστική καθημερινότητα, όπως στο «Μέσα», ανοίγει νέους κόσμους, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζονται πολλά, για να δημιουργηθεί η μαγεία της τέχνης.

Ταυτότητα παράστασης
Εικαστική σύλληψη – σκηνοθεσία – κοστούμια – φωτισμοί: Δημήτρης Παπαϊωάννου, ερμηνεία: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Δρόσος Σκώτης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κώστας Χρυσαφίδης, Χρήστος Στρινόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου, ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος, το σκηνικό σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους Δημήτρη Θεοδωρόπουλο και Σοφία Ντώνα, ο επανασχεδιασμός του σκηνικού για την περιοδεία έγινε από τον Θανάση Δεμίρη, γλυπτική – ζωγραφική: Νεκτάριος Διονυσάτος, τα κοστούμια σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τη Βασιλεία Ροζάνα, βοηθός σκηνοθέτη – διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου.

Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 – Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 – 320. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό και άνω των 65): 15 ευρώ, ΑΜΕΑ και ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου, εκδοτήρια Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Τετάρτη: 9:00 – 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76