UA-49499200-1

Το φαράγγι των Tαλάντων θα περπατήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) μαζί με τον ΕΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, πεζοπορική εξόρμηση στο φαράγγι των Ταλάντων.

Ξεκινώντας από τον ανακατασκευασμένο Νερόμυλο που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και κάποια χρόνια, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στο εξαιρετικού κάλλους φαράγγι και θα απολαύσουν την καταπληκτική φύση που το πλαισιώνει .

Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη (Τάλαντον= αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).

Η εγκατάλειψη των μικρών σιταροχώραφων και η εκμηχάνιση της άλεσης οδήγησαν στον μαρασμό και τελικά στην κατάρρευση των νερόμυλων . Ο βόμβος όμως του νερόμυλου δεν είχε σβήσει στην ψυχή του Ταλαντιανού που πάντοτε ονειρευόταν την αναβίωση του και επαναλειτουργία του. Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, κατάφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο «Φαράγγι του Μπαλή» και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκείνο «Ο Παράδεισος». Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν μαζί τους απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα .

Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και, στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος. Για να γίνει κανείς μέλος, συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους.

Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.
Συνάντηση: 10:30 π.μ. στα Τάλαντα (στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στον Νερόμυλο).

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Παρασκευή βραδύ.
Συντονιστές: Ανδρέας Κρητικός, 6906608616

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76