UA-49499200-1

Το νερό βελτιώνει την πνευματική εργασία

22.3.2014_Το νερό βελτιώνει την πνευματική εργασίαΤη σημασία της κατανάλωσης νερού γενικά και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τονίζει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και έδειξε ότι το νερό ενισχύει την πνευματική εργασία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση ενός λίτρου νερού πριν από την πνευματική εργασία ενισχύει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε ποσοστό 14%, γεγονός που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι η ζέστη επιβραδύνει την πνευματική εργασία, όπως άλλωστε και η αίσθηση της δίψας, η οποία ενισχύεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων Ανατολικού Λονδίνου και Γουέστμινστερ, ενώ σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Caroline Edmonds, ο χρόνος αντίδρασης του εγκεφάλου επηρεάζεται σημαντικά από το νερό ακριβώς λόγω της σύνθεσής του.

«Περίπου το 80% του εγκεφάλου είναι νερό, συνεπώς η σημασία της κατανάλωσης αρκετής ποσότητας νερού είναι σαφής», είπε η ίδια. «Επίσης, υπάρχουν θεωρίες σε σχέση με τις ορμόνες και τον τρόπο με τον οποίο η αφυδάτωση επηρεάζει τον εγκέφαλο, γι’ αυτό είναι πιθανό το νερό να αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία».

Παλαιότερες μελέτες των ίδιων επιστημόνων έδειξαν ότι καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν και οι μαθητές που πίνουν περισσότερο νερό, ενώ βελτιώνεται επίσης η ικανότητα συγκέντρωσης και η μνήμη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76