UA-49499200-1

Το εμβληματικό γεφύρι του Ξηροκαμπίου στο στόχαστρο του Νεοκλή Κρητικού

Το γεφύρι του Ξηροκαμπίου, που ένωνε την Αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη, βρίσκεται σε χρήση πάνω από 2000 χρόνια. Αποτελεί ένα εμβληματικό τεχνικό έργο της ελληνιστικής περιόδου, ένα από τα καλύτερα δείγματα γεφυροποιίας στον Ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα.

Μάλιστα, η μυθολογική παράδοση του τόπου, θέλει από εκεί να πέρασε ο Πάρις με την Ωραία Ελένη, στο δρόμο της φυγής για την Τροία. Συνιστά ένα εκπληκτικό δείγμα αρχιτεκτονικής, δομημένο με μοναδική μαεστρία, ένα γεφύρι ζωντανό και σήμερα, αφού συνεχίζει να είναι πέρασμα και σημείο αναφοράς του τόπου.

Η επισκευή και ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού ιστορικού μνημείου βρίσκεται στο στόχαστρο του βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού, ο οποίος με επιστολή του προς την Προϊσταμένη ΕΦ.Α.ΛΑΚ. κα Ευαγγελία Πάντου (14/10/2022), ζήτησε ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών ανάδειξής και προβολής του.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ο κ. Κρητικός επικαλείται την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, σε σχετική Αναφορά που υπέβαλε πριν 8 μήνες, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Βάσει αυτής, ο φάκελος των μελετών -η εκπόνηση των οποίων πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας- βρισκόταν στο στάδιο επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, προκειμένου το θέμα να εισαγόταν προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση εντός Μαΐου 2022.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Κρητικός αναφέρει: «Θεωρώ αναγκαία την ανάδειξη του εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αρχαίου γεφυριού, που στέκει αλώβητο στο χρόνο και πιστεύω, ότι με συνέργειες και με την ενεργοποίηση όλων μας θα καταστεί εφικτή».

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76