UA-49499200-1

Τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο εόρτασε ο Χάρακας

Τη μνήμη του αποστόλου και ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, εόρτασε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, η φερώνυμη ιστορική Ιερά Μονή στο Χάρακα του Δήμου Μονεμβασίας, η οποία επαναλειτούργησε το 2020 ύστερα από 130 χρόνια.

Ειδικότερα, την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, τον οποίον συνεπικούρησε πλειάδα κληρικών. Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας πέριξ του Καθολικού και η ευλόγηση των άρτων στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πανήγυρη συμμετείχαν δύο κληρικοί από τις Σπέτσες μαζί με ευλαβείς προσκυνητές από το νησί, συνεχίζοντας μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και διατηρεί ακόμα και στις ημέρες μας τους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς των Σπετσιωτών με το Μοναστήρι.

Η παράδοση αναφέρει ότι η Μονή κτίστηκε τον 16ο αιώνα από κατοίκους των Σπετσών προς εκπλήρωση τάματος, μετά από ναυάγιο που συνέβη στη θέση Πύλιζα και την ανεξήγητη επανειλημμένη μετάσταση της εικόνας του Αγίου, από τις Σπέτσες στο χώρο που τελικά κτίστηκε το Μοναστήρι. Το θαυμαστό αυτό γεγονός εξηγεί την αθρόα προσέλευση Σπετσιωτών κάθε χρόνο  κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννη.

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε τον πάντα μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο στους ευλαβείς προσκυνητές. Παίρνοντας έναυσμα από τον θαυμαστό βίο και την μαρτυρία του τιμώμενου αποστόλου και ευαγγελιστή Ιωάννη, που χαρακτηριζόταν από την αγνότητα της ψυχής του και την αστείρευτη αγάπη του για τον Χριστό, προέτρεψε τους πιστούς να αγαπήσουν με πάθος και χωρίς όρια τον Πανάγαθο Θεό, αλλά και τον συνάνθρωπο, γιατί μόνο έτσι θα φτάσουν στην πνευματική πληρότητα και θα κερδίσουν τη Βασιλεία των Ουρανών.

Ακολούθως, συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Αμφιλόχιο Κόκκορη, για τις αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλει ώστε να μετατρέψει τη Μονή σε επίγειο παράδεισο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο καθώς και όλους όσοι συμβάλλουν στο θεάρεστο αυτό έργο. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους δύο κληρικούς από τις Σπέτσες και τους κατοίκους του νησιού που ταξίδεψαν για να συμμετέχουν στην πανήγυρη. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος να έχει πάντα υπό την σκέπη του την ευλογημένη περιοχή του Χάρακα, όπως και τις Σπέτσες.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76