UA-49499200-1

Τι αποκαλύπτει η χειραψία για την υγεία μας;

15.5.2015_Τι αποκαλύπτει η χειραψία για την υγεία μας;

Ο τρόπος που κάνουμε χειραψία δεν φανερώνει μόνο στοιχεία της προσωπικότητάς μας, αποκαλύπτει επίσης σε τι βαθμό είμαστε υγιείς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», μια δυνατή και αποφασιστική χειραψία φανερώνει ότι σφύζουμε από υγεία, ενώ αντίθετα μια χαλαρή και άψυχη χειραψία συνδέεται με πρόωρο θάνατο ή με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών (π.χ. καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο).

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής καρδιολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Mc Master, Δρ. Darryl Leong, δήλωσε: «Η χειραψία μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και φθηνό τεστ για να αξιολογήσει κανείς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως από καρδιαγγειακές παθήσεις».

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από περίπου 140.000 άτομα από 17 διαφορετικές χώρες, ηλικίας 35-70 ετών, για μια περίοδο τεσσάρων χρόνων. Προκειμένου να μετρήσουν τη δύναμη της χειραψίας τους χρησιμοποίησαν ένα ειδικό δυναμόμετρο, που κατέγραφε τη μυϊκή δύναμη του χεριού τους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι για κάθε απώλεια δύναμης της τάξεως των 5 κιλών αυξανόταν κατά 17% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χειραψία αποτελεί βαρόμετρο για την υγεία μας, αφού μπορεί να φανερώσει πολλά περισσότερα και από διάφορες προγνωστικές εξετάσεις, ακόμη και από τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης. Ο συσχετισμός ανάμεσα στη χαλαρή χειραψία και τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η σχέση ανάμεσα στη δύναμη της χειραψίας και το προσδόκιμο ζωής δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους ανθρώπους νεαρής και μέσης ηλικίας.

 

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76